Här ställs livets stora frågor i världspremiären

Här skapar de verklighet av Sven-David Sandströms stora dröm, när hans opera "Livets bok" har världspremiär i De Geerhallen i Norrköping. "Det är det största vi gjort", säger Henrik Marmén på SON.

Norska sopranen Hege Gustava Tjønn, som är Herrens första ängel i operan "Livets bok", tar plats på scenen i den största produktionen Symfoniorkestern någonsin gjort. Runt 150 medverkande är med i Sven-David Sandströms sista opera, som har världspremiär i De Geerhallen på fredag kväll.

Norska sopranen Hege Gustava Tjønn, som är Herrens första ängel i operan "Livets bok", tar plats på scenen i den största produktionen Symfoniorkestern någonsin gjort. Runt 150 medverkande är med i Sven-David Sandströms sista opera, som har världspremiär i De Geerhallen på fredag kväll.

Foto: Mats Willner

Norrköping2022-10-13 10:00
undefined
Tre ord på en vägg mitt i Norrköping ger en vink om kvällarna i De Geerhallen.

Tre ord på en husfasad i hörnet av Skolgatan och Gamla Rådstugugatan ger en vink om två unika kvällar i De Geerhallen i Norrköping.

Livet. Döden. Meningen.

Kompositören, tonsättaren, professorn och östgötasonen Sven-David Sandström ställer de stora frågorna i sin sista opera "Livets bok".

– Det är den största produktionen Symfoniorkestern i Norrköping någonsin gjort, säger Henrik Marmén, som är konstnärlig chef på SON.

Det är några dagar kvar till fredagens världspremiär, när vi möter Henrik Marmén, dirigenten Tobias Ringborg och norska sopranen Hege Gustava Tjønn i De Geerhallen.

– Det blir en omtumlande upplevelse, som vänder och vrider på mänskligheten och livet från alla tänkbara vinklar. Det är mer än en opera. Det är en afton, som inte liknar något annat vi har haft eller gjort här, menar Henrik.

– Regissören Peter Oskarson sa det så bra "det här essensen av mänskliga erfarenheter över 3000 år". Jag skrev till och med ner den meningen på mina notblad. Det handlar inte bara om gamla dagar. Det handlar om oss nu, säger Hege.

undefined
Regissören Peter Oskarson går igenom den tredje aktens dramatik med danselever från De Geergymnasiet.

Sven-David Sandström skrev sin opera till libretto, som bygger på Niklas Rådströms roman "Boken" från 2013 och utgår från skapelseberättelsen. Drygt 150 personer medverkar i operan, som är fyra timmar och 45 minuter lång med två pauser. Symfoniorkestern, 22 solister, två körer i Eric Ericsons Kammarkör och Norrköpings Vokalensemble och danselever från De Geergymnasiet skapar hela kvällen.

Publiken får möta "Kvinnan" (Miriam Treichel) och "Mannen" (Jeremy Carpenter), Moses, Jesus, Sara, de tre ärkeänglarna och många fler ur Bibelns rika persongalleri. De är på flykt genom hela operan och rör sig genom de bibliska miljöerna.

Sven-David Sandström, som föddes i Motala och växte upp i Borensberg, var ett aktat och hyllat namn över hela värden, men han glömde aldrig sitt ursprung och sitt Östergötland. 

Henrik Marmén minns sitt sista samtal med honom.

– Jag träffade Sven-David bara ett halvår före hans bortgång, där han uttryckte "det skulle vara en dröm om ni kunde framföra "Livets bok" hos er. Vi fick bollen i vårt knä där och då. När han gick bort satt vi med den här bollen och kände "vi måste bara göra det – ingen annan kommer våga ta i det", säger Henrik.

undefined
Kompositören och tonsättaren Sven-David Sandström arbetade under sina sista år med en opera "Livets bok", som kommer ha sin världspremiär i Norrköping på fredag.

Nu blir hans dröm verklighet.

Ett av de första samtalen gick till dirigenten Tobias Ringborg, som var god vän med Sandström och har uruppfört tidigare verk av honom.

– Jag hade hört talas om verket och tankarna ni hade i Norrköping, säger Tobias och vänder sig till Henrik.

– ...så jag blev inte helt överraskad av ditt samtal, men fantastiskt glad över att få frågan. Jag hade en egen relation till Sven-David. Jag hälsade på honom i slutet av hans tid. Han satt med sina notpapper i sängen på Södersjukhuset och arbetade in i det sista. Just "Livets bok" var han klar med bara drygt tre månader före sin bortgång. Han hade varit oerhört lycklig och stolt om han hade levt och fått se sitt verk här.

Sven-David Sandström och Niklas Rådström skrev operan utan beställning.

– Att den största svenska operan som någonsin skrivits gjordes just det är väldigt ovanligt, men antingen trodde de så mycket på verket eller så gjorde de det för sitt inre behov, menar Tobias.

Sven-David Sandström gjorde en dramatisk förvandling i sitt skapande i mitten av 1990-talet.

– Han var, under 1970- och 1980-talen, en extrem modernist. Han skrev brutalt, kraftfullt och starkt med mycket slagverk, men så började han glida över till ett mer romantiskt och vackert tonspråk. Han fortsatte med det hela vägen fram till detta, säger Tobias.

undefined
Dirigenten Tobias Ringborg leder föreställningen, som nästan är fem timmar lång med två pauser.

– Han fick ta mycket kritik för det. Det blev en enorm debatt i media 1994, när hans stora verk "Höga Mässan" framfördes. Flera tonsättare attackerade honom och kallade honom förrädare mot modernismen medan andra tonsättare ryckte ut till hans försvar. Debatten skapade mycket känslor.

"Livets bok" och operan är på engelska.

– Det är en scenisk konsert, säger Hege Gustava Tjønn, som är Herrens första ängel.

undefined
"Jag kan inte tänka mig ett finare sätt att hylla Sven-David Sandström än att "Livets Bok" nu får sin världspremiär hos oss, menar Henrik Marmén, som är konstnärlig chef för Norrköpings Symfoniorkester.

Sven-David Sandström skulle ha fyllt 80 år den 30 oktober.

– Jag kan inte tänka mig ett finare sätt att hylla Sven-David Sandström än att "Livets Bok" nu får sin världspremiär hos oss, menar Henrik Marmén.

– Det är en ära att få vara med om det här. Vi blickar uppåt och firar honom på det sätt vi kan. Här hamnar livet och döden i ett och samma paket, säger Hege Gustava Tjønn.

Kompositören och tonsättaren Sven-David Sandström arbetade under sina sista år med en opera "Livets bok", som kommer ha sin världspremiär i Norrköping på fredag.
Kompositören och tonsättaren Sven-David Sandström arbetade under sina sista år med en opera "Livets bok", som kommer ha sin världspremiär i Norrköping på fredag.
Östgötasonen

Kompositören, tonsättaren, professorn och östgötasonen Sven-David Sandström (1942–2019) skrev imponerande över 500 verk i alla konstmusikaliska genrer – från opera, kör- och kammarmusik till symfonier. Sandströms hyllade och prisbelönta musik framfördes över hela världen.

"Livets bok" blev Sandströms sista opera.

Kuriosa: En del av partituret till Sandströms "Bilder för slagverk och orkester" finns avbildad på baksidan av 50-kronorsseden med motiv av Jenny Lind. Sedeln var i bruk 1996–2016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!