Tävlingen, Print Power Award, avgjordes 10 april i Stockholm. Årets vinnare: 27-åriga Ebba Brännholm som pluggar vid Linköpings universitet. I hennes poster "Mare Nostrum", det romerska namnet för Medelhavet, skildrar hon samhällets kontraster.
De flesta svenskar förknippar Medelhavet med långa stränder med kristallblått vatten, stråparasoll och paraplydrinkar.
Andra tänker på flykt, livvästar och en rädsla för sitt liv.
Det är den här dubbla verkligheten som Ebba Brännholm, 27, ville uppmärksamma i sin vinnande affisch för Print Power Award, en nationell tävling i grafisk design. Årets tema: mänskliga rättigheter.
– Det är det mest basala vi har. Jag ser inte mänskliga rättigheter som något politiskt, något som är uppe för diskussion. Men tyvärr så finns det dem som försöker rubba på det, förklarar Ebba.
Affischen skildrar ett blått hav där ett mönster bildats av badbollar, badringar, livbojar och flytvästar. Idén var att visa hur Medelhavet är ett semesterparadis för vissa, och ett livsfarligt hinder längs flyktvägen för andra.
Ebba Brännholm går sitt tredje och sista år på kandidatprogrammet Grafisk design och kommunikation vid Liu på Campus Norrköping. Trots att hon hoppade in i tävlingen bara två veckor före deadline hade hon huvudet fullt av idéer. Allt från kvinnorörelser till Palestina.
Bland tankarna fanns visionen av en djupblå färg. Färgen som kom till att bli grunden för hennes design. Ett blått hav som sträcker sig över hela affischen.
– Det börjar ofta så, med en färg. Jag var den som alltid ville välja penna först när jag var yngre, berättar Ebba.
Färger kan enligt Ebba beskriva mycket i sig själva. Och det var just det enkla som Ebba ville lyfta i sin design. Det ska vara enkelt för ögat att förstå. Särskilt, menar hon, när man ska gestalta något laddat och komplext som mänskliga rättigheter.
– Ett sånt ämne ska kommuniceras tydligt. Det får inte bli för mycket plotter och politik utan rakt- det här händer.
Tycker du att det är för mycket politik i frågor kring mänskliga rättigheter?
– Ja, istället för att fokusera på hur många barn, kvinnor och oskyldiga som dör, till exempel i Gaza, är politiker otroligt försiktiga med vad de säger. Offrens röster blir nedtystade i allt plotter.
Grafisk design, menar Ebba, är ett användbart verktyg för att sprida budskap och starta samhällsdiskussioner. Planscher på tunnelbanor, satir i tidningar och graffiti är olika tillvägagångssätt med grund i grafisk design som enligt henne har en slagkraft att påverka folks åsikter.
Ebba blev själv överraskad av framgången i tävlingen: Årets motstånd var tufft med många starka bidrag.
– Jag tänkte mest "shit vad coolt att vara finalist". Fett att stå på scen med sin upptryckta poster, säger Ebba.
Men hon tog sig som sagt längre än så. För utav nästan 200 bidrag och 10 finalister tog hon, och hennes blåa affisch, första platsen.
För Ebba blev själva tävlingen viktigare än vinsten: Ett hopp om framtiden.
– Bara att se hur de andra finalisterna, som är i ens egen ålder, tänker kring det här ämnet gav mig hopp om framtiden. Att få se deras röst på papper var häftigt.
Ebbas råd till de som vill börja med grafisk design och engagera sig i samhällsdebatter?
– KBK, kör bara kör.