Parterna undertecknade avtalet om fortsatt samarbete vid en presskonferens i rådhuset på tisdagen.
– Vi har tillsammans uttryckt ambitionen att fortsätta i tio år till, sa en nöjd Lars Stjernkvist (S), som fått i uppdrag av en enig kommunstyrelse att underteckna överenskommelsen.
Det tidigare avtalet skrevs 2012 och skulle löpa ut efter årets festival. Kommunen och arrangören har under en tid fört en dialog om en förlängning.
Det nya avtalet gäller nu från årsskiftet 2016 och innebär att den tyska arrangören FKP Scorpio får exklusiv rätt att anordna stora festivaler på Bråvallaområdet.
– Exklusiviteten har varit ett villkor för vår del – att vi är garanterade att kommunen inte kan låta arrangera en annan liknande festival två veckor före eller efter Bråvalla. Vi tar en enorm ekonomisk risk varje år. Festivalen kostar mellan 100 och 150 miljoner kronor att anordna, säger Folkert Koopmans, ägare till FKP Scorpio.
Så mycket lägger kommunen
För kommunens del innebär det nya avtalet inga ändrade ekonomiska åtaganden jämfört med tidigare. Kommunen kommer även i fortsättningen att lägga drygt 1,3 miljoner kronor per år för genomförandet av festivalen. De kommer bland annat att stå för marknadsföringsinsatser och för att det finns vatten- och avloppsledningar till området.
Lars Stjernkvist betonar också att kommunen ska ha samma roll som tidigare.
– Det finns en tydlig gräns mellan vem som gör vad. Kommunen ansvarar inte för innehållet och söker inga tillstånd. Vi bistår med samma service som vi skulle göra åt vilket företag som helst. Och kommunens kostnader påverkas inte om det kommer fler eller färre besökare, säger han.
Arrangören har tidigare fått hård kritik för att städningen efter festivalen fungerat dåligt.
– Det nya avtalet tar upp allt från städning till i vilken ordning vi gör saker från kommunens sida, förklarar Stefan Papangelis, vd för Upplev Norrköping.
Ska följa svenska regler
Festivalen har också fått kritik för att städpersonal arbetat utan avtal eller ersättning.
Genom avtalet förbinder sig nu FKP Scorpio att följa de avtal och regelverk som gäller i Sverige. Men kommunen har inte specifikt ställt som villkor att arrangören tillämpar schyssta anställningsvillkor.
– Vi har sett det här som ett samarbete med vilket företag som helst. Men principiellt har Scorpio samma krav på sig som andra företag att rätta sig efter de lagar och regler som finns på svensk arbetsmarknad, säger Lars Stjernkvist.
För arrangören var det viktigt att få en långsiktig överenskommelse.
– Det innebär att vi kan göra investeringar i festivalen, säger Folkert Koopmans.
Teknisk utrustning som man tidigare hyrt kan man därmed i stället överväga om det lönar sig att investera i.
– Ett långsiktigt avtal hjälper alla i slutänden. Vi vet att platsen är vår och kan göra festivalen bättre för varje år. Relationerna mellan aktörer blir också bättre, menar han.