Isabel Allende är tillbaka

Isabel Allende. Zarités frihet. Norstedts

Foto:

Ny bok2011-06-27 10:52

Varför tappade jag bort Isabel Allende? Det fanns en tid när varje ny bok av henne - "Andarnas hus", "Kärlek och skugga", "Eva Luna" - betydde läsfest och glädje och begreppet magisk realism var det bästa jag visste. Jag hörde henne på Bokmässan också, 1988, Isabel Allende och fyra finskor satt på podiet och Allende stack ut som en bjärt, livlig fågel bland tungsinta mullvadar. När finskorna med Eeva Kilpi i spetsen sjöng ensamhetens lov såg Allende uppriktigt förfärad ut. Hon skulle aldrig kunna skriva i ensam tystnad, förklarade hon.

Blandade känslor

Nu är det med både längtan och ängslan jag plockar upp "Zarités frihet" för att se om magin finns kvar. Efter en lite trevande start griper historien tag i mig.

Det är Karibien, voodoo och slaveri. Sent 1700-tal och vidrigt hårt arbete på sockerrörsplantager. Den franska upplysningstidens idéer om frihet och jämlikhet bryts mot grym rasism och kall ekonomisk beräkning.

Nio år gammal säljs Zarité av den prostituerade Violette till plantageägaren Valmorain, som behöver en kammarjungfru till sin hustru. När hustrun blir galen och Zarité växer upp till kvinna använder han henne till annat också. Båda kvinnorna föder var sin son; men det blir Zarité som får ta hand om sin husmors son medan hennes egen Jean-Martin lämnas bort. Dottern Rosette som kommer några år senare får hon däremot behålla.

Rik roman

Det här är en rik roman, en sån där härligt myllrande historia om människoöden som flätas in i och ut ur varandra under dramatiska decennier med revolution och inbördeskrig på det som ska bli Haiti. Jag fäster mig särskilt vid en av bipersonerna, Tante Rose, som är en läkekunnig barnmorska. Hon samlar örter och gör salvor, och lär Zarité att hjälpa till vid förlossningar. Kanske räddar det hennes liv.

Jag fascineras av Haitis historia, det grymma våldet som leder till ett ännu grymmare krig, och så småningom huvudpersonernas flykt dels till Kuba, dels till Louisiana. Louisiana är vid denna tid franskt, sedan en kort period spanskt, innan Napoleon Bonaparte till de vita invånarnas stora förtrytelse säljer det till amerikanerna. Sålda som kor!

Cirkeln sluts när Zarité nu återigen hamnar i den forna kokotten Violettes hushåll.

"Zarités frihet" är samma sorts läsfest som jag minns att Isabel Allende var på 1980-talet. Jag tänker inte tappa bort henne igen.

SUSANNE STERNER

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!