Mobilen förändrar oss

Katarina Bjärvall: Var är du? Ordfront

Foto:

Ny bok2011-06-13 13:10

Vi lever i en teknologisk kultur. Tekniker som mobil- telefoner präglar vår vardag i högsta grad. Men är mobilen blott ett verktyg för att kommunicera, var och när som helst? Till exempel på en fjälltopp?

Journalisten och författaren Katarina Bjärvall menar i sin intresseväckande bok "Var är du?" att så inte är fallet. En förre detta mobil- användare som Bjärvall har intervjuat uppger att han i högre grad är sig själv sedan han gjorde sig av med mobiltelefonen.

Mobilen gör alltså något med oss. För att stödja detta påstående beskriver Bjärvall mobilens historia, funktioner, och konsekvenser. Hon åberopar fakta och redogör för personliga erfarenheter.

Hon utgår även från teknikfilosofer som ser tekniken som mer än ett verktyg, ofta i pessimistiska ordalag. Även om redan Platon menade att skriften, en tidig teknik, hotade den levande kommunikationen delar Bjärvall dessa filosofers pessimism.

Till exempel skiljer sig sms-språket från vanlig svenska. I årets melodifestival kunde man lyssna på låten "E det fel på mej". Enligt Bjärvall går tekniken till och med ut över vänskapen och tilliten och minskar det antal människor vi älskar. Mobilen är nämligen ett verktyg för extrem individualism.

Men Bjärvalls pessimism stöds inte alltid av forskningen. Elever som flitigt skriver sms-meddelanden är till exempel även bra på att skriva korrekt svenska.

Bjärvalls bok vill täcka alla aspekter av mobilen, vilket är lite väl ambitiöst. Den bäddar icke desto mindre för en teknikfilosofisk betraktelse kring en kultur där, för att tala med sociologen Zygmunt Bauman, framtida förändringar varslar om ständig stress utan ett ögonblicks vila.

CORNELIS DEKKER

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!