Sverige var på 1950-talet en framgångsdröm, då ekonomin växte med rekordfart och genomförandet av folkhemstanken kunde bli verklighet. Vackra föremål blev möjliga att köpa för alla människor och de vackra föremålen kunde i folkbildningens tjänst medverka till att förädla människorna genom kunskap och förståelse för det vackra.
Den svenska konstindustrin nådde sin höjdpunkt och fabrikerna producerade formgivna föremål till envar. Om konstnärerna i denna designvåg berättar kulturjournalisten Petter Eklund i boken "Formsagor". Det är främst konstnärerna på Gustafsbergs Porslinsfabrik som behandlas men även om formgivarna på Rörstrand och andra fabriker berättar Eklund .
I ett trettiotal kapitel skriver han om storheter som Wilhelm Kåge och Stig Lindberg men även mer avantgardistiska keramiker som Anders Liljefors och Bengt Berglund.
Eftersom Petter Eklund är väl förtrogen med den keramiska traditionen och med många keramiker blir det en både välskriven och underhållande skildring av verkligheten bakom de välputsade fabriksfasaderna.
Intrigspel och avundsjuka, hemliga recept och diverse egenheter hos konstnärerna och inte minst konkurrensen om fabrikernas resurser växer fram i texterna, men också den skaparkraft som utvecklades under 1950- och 60-talen.
Bland alla formgivare som porträtteras finns också Carl-Arne Breger, som kallas Mr Plast, eftersom han ritade genombrottsföremålen av plast i Sverige. Bland annat melittafilterhållaren och de första tv-kannorna. Han ritade också föremål för Vadstena plastfabrik, numera anonyma och bortglömda. Det är en roande läsning och väsentlig för att förstå denna höjdpunkt i svensk designhistoria. Eklund är själv djupt engagerad, ibland kanske så djupt att han glömt bort att utanför fabrikerna fanns ett antal större konstnärer med egna verkstäder och med en friare konstnärlig hållning.
Men det var fabrikernas optimism, som skapade den flod av prylar som sedan dess karakteriserat svensk heminredning, antikaffärer och loppisar.
Boken "Formsagor" är en bra introduktion när man vill veta något mer om alla dessa prylar.
GUNNAR LINDQVIST