Elever lagade Östergötland på en tallrik

Hur smakar Östergötland? Det har vi nu fått svaret på när den nya landskapsmåltiden har provsmakats. Potatis, kräfta, dovhjort, vildsvin, gula ärtor, fläderblom och rabarber är några av råvarorna som samsas på tallrikarna. Fyllig förrätt, mastig varmrätt och välbalanserad efterrätt blir kultur- och nöjesreporter Hedda Themners betyg. Måltiden är skapad i ett samarbete mellan Östgötamat, Hagdahlsakademin och Svenska kockars förening och lagades av kockelever från Linköping, Norrköping och Mjölby.

Lärarna Pernilla Borg Carrum och Emil Leberfinger hoppas att fler ska intressera sig för landskapsmåltiden och att den ska kunna serveras på restauranger i länet. "Det är en jättetrevlig rätt. Det är genomtänkt och det visar upp det bästa vi har", säger Pernilla Borg Carrum.

Lärarna Pernilla Borg Carrum och Emil Leberfinger hoppas att fler ska intressera sig för landskapsmåltiden och att den ska kunna serveras på restauranger i länet. "Det är en jättetrevlig rätt. Det är genomtänkt och det visar upp det bästa vi har", säger Pernilla Borg Carrum.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2022-12-21 17:00
undefined
Lärarna Pernilla Borg Carrum och Emil Leberfinger hoppas att fler ska intressera sig för landskapsmåltiden och att den ska kunna serveras på restauranger i länet. "Det är en jättetrevlig rätt. Det är genomtänkt och det visar upp det bästa vi har", säger Pernilla Borg Carrum.
undefined
Peter Parviainen och Erik Metelskij från Dackeskolan i Mjölby hade hand om förrätten: En kräftbuljong med potatiscrème och konfiterad potatis.
undefined
Förrätten i Östergötlands landskapsmåltid: "Potatis som drottning". Här syns potatiscrème, konfiterad potatis och gurka. Om någon minut kommer tallriken att fyllas med kräftbuljong ute vid middagsbordet.
undefined
Harald Athley från Kungsgårdsgymnasiet i Norrköping steker till svampen till huvudrätten strax innan det är dags att servera förrätten.
undefined
En viktig del av huvudrätten är ärtkotten som består av gula ärtor, gul lök, granskott, vinäger, Karljohansvamp och trattkantareller.
undefined
Till huvudrätten serverades en korv av vildsvinskarré och sidfläsk.
undefined
Huvudrätten består av rotsaksterrin, kantareller, rödbeta, morot, gulärtskräm, sky, korv och dovhjort.
undefined
Eden Leiris från Kungsgårdsgymnasiet i Norrköping var yngst av alla kockar. Han, klasskompisen Harald Athley och resten av Norrköpingsgänget hade ansvar för huvudrätten.
undefined
Louise Ridderström från Östgötamat kika in bland kockarna mellan förrätten och huvudrätten. Louise tillhör projektgruppen bakom landskapsmåltiden.
undefined
Pernilla Borg Carrum, lärare på Kungsgårdsgymnasiet i Norrköping, dokumenterade uppläggningen med sin mobiltelefon.
undefined
Adam Plawski och Viggo Söderlund från Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping hade ansvar för efterrätten.
undefined
Om du blandar fläderfärskost, rabarberkompott, havrepepparkaka, rabarberstänger, poppat vete och bär får du Östergötlands landskapsdessert.
undefined
Viggo Söderlund och Adam Plawski läser restaurangprogrammet på Anders Ljungstedts gymnasium med inriktning kock.

 

undefined
När gästerna som kommit till Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping ätit upp fick kockarna ta emot en varm applåd och ett tacktal av landshövding Carl Fredrik Graf.
undefined
Landshövding Carl Fredrik Graf hälsade på inne i köket innan han for hem.
undefined
Lugnet efter stormen. Några intensiva timmar i köket är över för kockeleverna och lärarna. Thomas Collin från Villa Baro i Åtvidaberg ger ett sista peppande litet tal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!