Elever lagade Östergötland på en tallrik

Hur smakar Östergötland? Det har vi nu fått svaret på när den nya landskapsmåltiden har provsmakats. Potatis, kräfta, dovhjort, vildsvin, gula ärtor, fläderblom och rabarber är några av råvarorna som samsas på tallrikarna. Fyllig förrätt, mastig varmrätt och välbalanserad efterrätt blir kultur- och nöjesreporter Hedda Themners betyg. Måltiden är skapad i ett samarbete mellan Östgötamat, Hagdahlsakademin och Svenska kockars förening och lagades av kockelever från Linköping, Norrköping och Mjölby.

Lärarna Pernilla Borg Carrum och Emil Leberfinger hoppas att fler ska intressera sig för landskapsmåltiden och att den ska kunna serveras på restauranger i länet. "Det är en jättetrevlig rätt. Det är genomtänkt och det visar upp det bästa vi har", säger Pernilla Borg Carrum.

Lärarna Pernilla Borg Carrum och Emil Leberfinger hoppas att fler ska intressera sig för landskapsmåltiden och att den ska kunna serveras på restauranger i länet. "Det är en jättetrevlig rätt. Det är genomtänkt och det visar upp det bästa vi har", säger Pernilla Borg Carrum.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2022-12-21 17:00
Lärarna Pernilla Borg Carrum och Emil Leberfinger hoppas att fler ska intressera sig för landskapsmåltiden och att den ska kunna serveras på restauranger i länet. "Det är en jättetrevlig rätt. Det är genomtänkt och det visar upp det bästa vi har", säger Pernilla Borg Carrum.
Lärarna Pernilla Borg Carrum och Emil Leberfinger hoppas att fler ska intressera sig för landskapsmåltiden och att den ska kunna serveras på restauranger i länet. "Det är en jättetrevlig rätt. Det är genomtänkt och det visar upp det bästa vi har", säger Pernilla Borg Carrum.
Peter Parviainen och Erik Metelskij från Dackeskolan i Mjölby hade hand om förrätten: En kräftbuljong med potatiscrème och konfiterad potatis.
Peter Parviainen och Erik Metelskij från Dackeskolan i Mjölby hade hand om förrätten: En kräftbuljong med potatiscrème och konfiterad potatis.
Förrätten i Östergötlands landskapsmåltid: "Potatis som drottning". Här syns potatiscrème, konfiterad potatis och gurka. Om någon minut kommer tallriken att fyllas med kräftbuljong ute vid middagsbordet.
Förrätten i Östergötlands landskapsmåltid: "Potatis som drottning". Här syns potatiscrème, konfiterad potatis och gurka. Om någon minut kommer tallriken att fyllas med kräftbuljong ute vid middagsbordet.
Harald Athley från Kungsgårdsgymnasiet i Norrköping steker till svampen till huvudrätten strax innan det är dags att servera förrätten.
Harald Athley från Kungsgårdsgymnasiet i Norrköping steker till svampen till huvudrätten strax innan det är dags att servera förrätten.
En viktig del av huvudrätten är ärtkotten som består av gula ärtor, gul lök, granskott, vinäger, Karljohansvamp och trattkantareller.
En viktig del av huvudrätten är ärtkotten som består av gula ärtor, gul lök, granskott, vinäger, Karljohansvamp och trattkantareller.
Till huvudrätten serverades en korv av vildsvinskarré och sidfläsk.
Till huvudrätten serverades en korv av vildsvinskarré och sidfläsk.
Huvudrätten består av rotsaksterrin, kantareller, rödbeta, morot, gulärtskräm, sky, korv och dovhjort.
Huvudrätten består av rotsaksterrin, kantareller, rödbeta, morot, gulärtskräm, sky, korv och dovhjort.
Eden Leiris från Kungsgårdsgymnasiet i Norrköping var yngst av alla kockar. Han, klasskompisen Harald Athley och resten av Norrköpingsgänget hade ansvar för huvudrätten.
Eden Leiris från Kungsgårdsgymnasiet i Norrköping var yngst av alla kockar. Han, klasskompisen Harald Athley och resten av Norrköpingsgänget hade ansvar för huvudrätten.
Louise Ridderström från Östgötamat kika in bland kockarna mellan förrätten och huvudrätten. Louise tillhör projektgruppen bakom landskapsmåltiden.
Louise Ridderström från Östgötamat kika in bland kockarna mellan förrätten och huvudrätten. Louise tillhör projektgruppen bakom landskapsmåltiden.
Pernilla Borg Carrum, lärare på Kungsgårdsgymnasiet i Norrköping, dokumenterade uppläggningen med sin mobiltelefon.
Pernilla Borg Carrum, lärare på Kungsgårdsgymnasiet i Norrköping, dokumenterade uppläggningen med sin mobiltelefon.
Adam Plawski och Viggo Söderlund från Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping hade ansvar för efterrätten.
Adam Plawski och Viggo Söderlund från Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping hade ansvar för efterrätten.
Om du blandar fläderfärskost, rabarberkompott, havrepepparkaka, rabarberstänger, poppat vete och bär får du Östergötlands landskapsdessert.
Om du blandar fläderfärskost, rabarberkompott, havrepepparkaka, rabarberstänger, poppat vete och bär får du Östergötlands landskapsdessert.
Viggo Söderlund och Adam Plawski läser restaurangprogrammet på Anders Ljungstedts gymnasium med inriktning kock.
Viggo Söderlund och Adam Plawski läser restaurangprogrammet på Anders Ljungstedts gymnasium med inriktning kock.

 

När gästerna som kommit till Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping ätit upp fick kockarna ta emot en varm applåd och ett tacktal av landshövding Carl Fredrik Graf.
När gästerna som kommit till Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping ätit upp fick kockarna ta emot en varm applåd och ett tacktal av landshövding Carl Fredrik Graf.
Landshövding Carl Fredrik Graf hälsade på inne i köket innan han for hem.
Landshövding Carl Fredrik Graf hälsade på inne i köket innan han for hem.
Lugnet efter stormen. Några intensiva timmar i köket är över för kockeleverna och lärarna. Thomas Collin från Villa Baro i Åtvidaberg ger ett sista peppande litet tal.
Lugnet efter stormen. Några intensiva timmar i köket är över för kockeleverna och lärarna. Thomas Collin från Villa Baro i Åtvidaberg ger ett sista peppande litet tal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!