Ny chef för Östgötamusiken på gång

Länsmusikchefen tvingades sluta efter misstänkt fakturabedrägeri. Snart kan hans efterträdare presenteras.

Inom kort hoppas Östgötamusiken kunna presentera en ny länsmusikchef.

Inom kort hoppas Östgötamusiken kunna presentera en ny länsmusikchef.

Foto: Åke Karlsson/arkiv

Östergötland2019-10-21 21:00

Den 27 juni bröt Östgötamusiken med länsmusikchefen Anders Jalkéus efter misstankar om oriktiga uppgifter på fakturor och om att han ska ha missbrukat sin ställning för egen vinning.

Har Östgötamusiken förlorat pengar på det här?

– Ja, pengar har betalats ut på felaktiga grunder. Vi har återbetalningskrav på mellan 40 000 och 50 000 kronor, säger Friederike Gerlach, styrelseordförande för Östgötamusiken.

De lokala fackliga förhandlingarna, som avslutades i oenighet i augusti, resulterade i att anställningsavtalet hävdes. Ärendet är polisanmält.

– Vi har en anmälan om någon form av fakturabedrägerier. Det handlar om hotellboende och annat som inte ska ha skett i överenskommelse med arbetsgivarens regler, säger Björn Goding, förundersökningsledare på polisen.

Enligt Goding ska Anders Jalkéus inom kort höras. Tidningen har varit i kontakt med Jalkéus men han har avböjt att lämna någon kommentar.

Gerlach och Christoffer Nobin, konstnärlig ledare och chefsdirigent, har sedan i somras delat på chefsuppgifterna.

– Det har varit tufft. Men verksamhetsmässigt har det rullat på och jag tror inte att publiken märkt någon skillnad, säger Gerlach.

De senaste åren har Östgötamusiken tvingats till flera chefsbyten. 2016 avled Tomas Herrgårdh efter sjukdom. Och i maj 2018 dog efterträdaren Peter Stolpestad i en bilolycka. 

Processen att rekrytera en ny chef är i full gång.

– Vi har en kandidat och förhandlingar förs. Förhoppningen är att vi har en ny chef i början av 2020, säger Gerlach.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!