Så ska unga konstnärer i länet stöttas

Vart ska unga med passion för konst vända sig? Nu satsar flera av länets viktigaste krafter inom konstområdet på unga konstnärer.

Akryl på canvas, av konstnären Mikaela Larsson, från Ung konst östs Instagram. Tavlan är här beskuren.

Akryl på canvas, av konstnären Mikaela Larsson, från Ung konst östs Instagram. Tavlan är här beskuren.

Foto: Mikaela Larsson

Östergötland2020-02-25 15:00

– För den som gillar fotboll finns det mängder av klubbar. Men för den som gillar konst finns det knappt någonting i länet, säger Annika Sjöblom, lärare på Lunnevads konstlinje.

Lena Wiklund, länskonsulent på Östergötland museum, instämmer:

– Genom åren har många föräldrar ringt mig och frågat hur de kan stötta sina barn som ägnar sig åt konst. Fram till nu har jag inte haft något bra svar. 

Nu startar Ung konst Öst –  ett samarbete mellan en rad aktörer för att stötta ungdomar som vill skapa och uttrycka sig. För första gången ska ungdomarna få en plattform där de kan mötas, synas och samverka. Initiativet riktar sig främst till ungdomar mellan 13 och 25 år.  

Konkret handlar det om workshops, föreläsningar, studiebesök och utställningar. Kommunikationen sker genom Instagram och Facebook där förhoppningen är att ungdomarna ska bygga nätverk och visa upp sina verk. Redan nu finns en referensgrupp med ett tjugotal ungdomar som är med i utvecklingen av innehållet.

Alla är välkommen oavsett bakgrund, erfarenhet och inriktning. Måleri, skulpturer, foto, film, keramik, sömnad – samarbetet är på ungdomarnas villkor. Målsättningen är att nå alla  –  inte bara de som fötts in i det kulturella finrummet – och ge dem nycklar och kontakter i konstvärlden. 

– Min familj var väldigt kreativ när jag var liten, men vi hade inga kontakter. Ung konst Öst ska bli ett nav, som jag själv hade behövt när jag var liten, säger Anton Bergström, samordnare på Ung puls.

Bakom Ung konst öst står Östgöta konstförening, Östergötlands museum, Linköpings kommuns ungdomsorganisation Ung puls, Folkuniversitetet, Passagen Linköpings konsthall, Galleri Sander, Lunnevads och Liljeholmens folkhögskolor.

De är noga med att påpeka att initiativet inte är något projekt –  det här ska bli en beständig verksamhet. 

– Hos oss alla finns nog en viss trötthet över politikers kulturpengar som går till något käckt projekt, men som sedan läggs ned, säger Annika Sjöblom.

Huvudsyftet med initiativet är att ungdomar ska få uttrycka sig –  men visst finns det även en tanke om att säkra framtidens rekrytering av konstnärer i Östergötland. 

– Vi ger oss inte förrän de är antagna till konstskola, säger Anders Lindkvist, Östgöta Konstförening.

Redan på  torsdag 27 februari startar vårens första workshop. Då är det akvarellkroki på Passagen med konstnären Filip Checinski.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!