Under våren skulle Ung scen/öst, som är en del av Östgötateatern, ha åkt runt till länets skolor och gett klassrumsföreställningarna "Tårtbagaren" för lågstadieelever och "Himmel byter färg" för högstadie- och gymnasieklasser.
Men corona-utbrottet kom i vägen.
– Vi hade två slutsålda turnéer. 160 föreställningar fick ställas in. Det var bara att sätta sig ner och tänka om, säger AnnaLina Hertzberg, konstnärlig ledare för Ung scen/öst.
Och tänkt om har man gjort. Nu kan skolorna ta del av ett digitalt utbud i form av en filmad version av "Tårtbagaren" och ett ljudverk baserat på "Himmel byter färg". De yngre eleverna kan också se nyinspelade filmade avsnitt av "Teaterskolan" om vad som pågår bakom kulisserna på en teater.
– Vi jobbade tillsammans fram olika förslag på vad vi kunde göra när vi inte fick spela inför publik. De här idéerna om filmat ljudverk och teaterskola kommer ur våra skådespelares och teaterteknikers kreativitet och goda vilja i en situation vi inte kunde styra över, säger AnnaLina Hertzberg.
Hur har mottagandet från skolorna varit?
– Bra. För "Tårtbagaren" fick vi 40 bokningar på bara några dagar. Det kändes som om lärarna bara suttit och väntat på att något skulle komma.
Inte nog med att de inte får uppträda, Ung scen/östs ensemble har inga lokaler att vara i för tillfället. Huset i centrala Linköping där de håller till håller på att renoveras.
I stället har en teaterlägenhet i Tannefors byggts om till en provisorisk inspelningsstudio.
Ung scen/öst deltar i ett digitalt projekt även på nationell nivå. I samarbete med Dramaten och 17 andra teatrar görs "Osäkerhetens tid" där alla bidrar med varsin nyskriven monolog.
Ung scen/östs bidrag är skrivet av AnnaLina Hertzberg och framförs av Martha Rasmussen Lubiana, en av ensemblens skådespelare.
Hertzberg har valt att skriva om en sjukskriven lärare och hennes omsorg och oro för eleverna.
– För oss är ju lärarna jätteviktiga. Vi spelar ju i princip bara för skolor. Och de gör en hjälteinsats i dessa tider. Det är fantastiskt hur de orkar motivera, hålla igång och bara tycka att det är självklart att eleverna ska ha det bra. Så jag pratade med olika lärare, fick bra svar och sedan har jag hittat på utifrån det, berättar AnnaLina Hertzberg.
När alla bidrag kommit in sammanställer personal på Dramaten dem till en föreställning som har premiär på Dramaten Play lördag 6 juni.