Ladugården som blir konsertsal

Henric Strömberg, läkare och operasångare på fritiden, har länge burit på en dröm om att anordna musikarrangemang. Nu har han tömt sin röda ladugård för att kunna ge sommarkonserter framöver och inviger gör cellisten och tangodrottningen Beata Söderberg Quin.

Supercellist. Beata Söderberg Quin varvar  kammarmusikprojekt med att spela in en skiva med duon Jean and the mean machine.

Supercellist. Beata Söderberg Quin varvar kammarmusikprojekt med att spela in en skiva med duon Jean and the mean machine.

Foto: Lasse Hejdenberg

Östra Harg2016-08-06 06:00

Ungefär 15 kilometer utanför Linköping, precis vid Roxens kant bland grönskande fält och lummiga skogspartier ligger Östra Harg. En by vars slogan lyder "Här softar vi och har det skönt!". Här bor Henric Strömberg med familj sedan två år tillbaka.

– Det är intressant att man kan få en hel bondgård för samma pris som en lägenhet med två rum och kök i Stockholm. Det får en att börja fundera, säger han.

Linköpingssonen beslutade sig för två år sedan att lämna den lilla lägenheten på Söder, till förmån för ett hus på landet. Närmaste granne är traktens kyrka, och åkrarna. Här ligger också den vitputsade ladugården med faluröda väggar som Henric i sommar har tömt för att kunna göra om till konsertlokal. En portabel scen har snickrats ihop, scenlampor har monterats och stolar och soffor har införskaffat för att ge sittplats till drygt 100 personer. Invigningsakten blir ingen annan är Henrics gamla musikskolevän, den välkända tangocellisten och kompositören Beata Söderberg Quin.

– Jag är så imponerad över att Henric har drivit igenom det här projektet. Många går säkert och fantiserar om att kunna skapa något liknande, men det blir inte mer än en avlägsen dröm, säger Beata

På scenen mot en stol står hennes cello lutad, hon har smakat på akustiken i ladan. Likt en sommelier som sätter ord på smaken av ett vin, beskriver Beata ljudrymden i ladan med precisa detaljer. "Härlig, lite torr med fin träklang." Så har också hon ett vältränat öra, från musikskolan i Linköping via Kungliga Musikhögskolan till Manhattan School of Music i New York. Det var där hon först drabbades av tangon som sedan kom att göra henne känd. Genom åren har hon gett spelningar både utomlands och i Sverige. I hemstaden har hon bland annat framträtt med Linköpings akademiska orkester och Östgöta kammarkör.

– Det är alltid urkul att spela på hemmaplan. Extra kul är det även för att det är med riksspelemannen Jeanette Eriksson som jag ska uppträda. Med vår duo Jean and the mean Machine spelar vi folklåtar från Östergötland och Skåne på eget vis, tango blandat med svängig slängpolska. Det här är första gången jag

får chansen att uppträda med östgötska folklåtar inför östgötar.

En vecka efter Jean and the mean Machine, lördag 20 augusti, kommer en annan välkänd artist till Östra Harg. Kompositören och elgitarrstjärnan Janne Schaffer. En man som har spelat både med Abba, Bob Marley och Tina Turner. För att inte tala om Electric Banana Band.

– Det händer sig så att min mamma är bekant med honom, så jag ringde upp och hörde mig för om han inte ville komma hit. Som tur var passade det in i hans schema, säger Henric.

– Som musiker gillar man att spela i intima, sköna lokaler. Det blir ett annat sorts möte med publiken. Sånt här är den bästa typen av initiativ, säger Beata Söderberg Quin.

– Sommarens två konserter blir en slags testkörning för att se hur det funkar. I framtiden skulle det, förutom att boka bra musik, också vara kul att göra något inom operasfären, säger Henric Strömberg.

Ny konsertlokal Musik i Östra Harg

Initiativtagare: Henric Strömberg. Har själv sjungit mycket, bland annat i operasällskap. Har länge drömt om att sätta upp musikarrangemang.

Idé: Återkommande musikevenemang om somrarna i ladan i Östra Harg.

Koncept: Östra Hargs nya konsertlokal är en gammal ladugård som utrustats med sittplatser, portabel scen och ljusutrustning.

Vilka spelar? Jean and the Mean Machine (Beata Söderberg Quin och Jeanette Eriksson), 13 augusti kl 18 och Janne Schaffer, 20 augusti kl 18.

Varför? För att skapa ett tillfälle där passionerad musik möter en mer lantlig miljö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!