Glädjespex med frustande dynamik

Foto: Christer Fällman

Recension2018-02-17 22:10
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ännu ett spex med glädje och frustande dynamik. Här ges en rytmiskt busig och mycket fritt gestaltad bildningsresa tillbaka till det klassiska Greklands högkultur. Humor- och energinivåerna är höga. Vi förflyttas till Sokrates och Platons tid, till Sparta, krig och filosofi. Här krockar den sublima idévärlden med högst pragmatiska verklighetsintriger. Högt och lågt, massor med härliga sånger, dansnummer, anakronismer och ordvitsar.

Av titeln skulle man kunna tro att referenser skulle göras till Blå tågets och Ebba Gröns ”Staten och kapitalet”. Nej, istället är föreställningen förankrad i den grekiska ursprungstiden till scenografi och dräkter. Men givetvis görs flitigt anspelningar på vår egen tids politik och göromål. Allt med satirisk skärpa och framför allt en massa gott humör.

Dialogen och samspelet med publiken fungerar vitalt och livligt. Man slänger lite käft då och då – fast snällt. Omtagsfenomenet har under åren utvecklats till variationsrika alternativnummer. Förutom förmågan att hantera den parodiska spelstilen med självklarhet, så imponerar flera av aktörerna med fantastiska sångröster. Ditt hör t.ex. rollkaraktärernas Platina, Thukydides, Sokrates, Platon. Den vilda krigarprinsessan Xena spelar i en klass för sig. Sjunger starkt och fraserat distinkt. Hon rör sig med en elastisk koreografi och kvickhet som är helt otrolig!

Sammanlagt är omkring 80 personer involverade i den här produktionen bakom, framför och på scenen. Universitetet suger till sig allsidiga begåvningar. Och vi som publik har bara att släppa taget och njuta av all den fröjd, gamman och spiritualitet som strömmar från scenväxlingarnas heta dramaturgi.

Scen

Linköpings studentspex Staten och idealet Eller: idévärldarnas krig Forumteatern, Linköping Spelperiod 17 feb – 3 mars
Läs mer om