Regimkritik med livet som insats

Nahid Persson Sarvestani har återigen riktat sin skarpa kamera mot sitt forna hemland Iran. Resultatet är nästan overkligt obehagligt.

"Son of the mullah" handlar om journalisten Roohollah Zam som kidnappas till Iran, ställs inför rätta, döms till döden och avrättas.

"Son of the mullah" handlar om journalisten Roohollah Zam som kidnappas till Iran, ställs inför rätta, döms till döden och avrättas.

Foto: Nahid Persson Sarvestani

Recension2023-08-31 11:58
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dokumentär

Titel: Son of the mullah

Visas på: Bio

Medverkande: Roohollah Zam, Ali Javanmardi, Nahid Persson Sarvestani

Regi: Nahid Persson Sarvestani

Speltid: 99 min

Betyg: 4

I "Anders, jag och hans 23 andra kvinnor" (2018) skildrade Nahid Persson Sarvestani hur hon träffar den charmige Anders på Tinder. Den filmen känns alltmer som en tematisk parentes i den svensk-iranska filmarens gärning. För det är utvecklingen i Iran som mestadels har upptagit henne, från genombrottet "Prostitution bakom slöjan" (2004) till "Drottningen och jag" (2009) och "Min stulna revolution" (2013), för att nämna några filmer där den oförtröttliga dokumentärfilmaren har lyft fram sitt hemlands dramatiska historia.

Den här gången hamnar hon mitt i ett högaktuellt, tragiskt skeende. "Son of the mullah" skildrar rättframt och utan krusiduller iranska journalister som bedriver regimkritik i exil, en livsfarlig syssla. En av de mest kända är Roohollah Zam, som intressant nog är son till en mulla med täta band till det religiösa ledarskiktet.

Nahid Persson Sarvestani besöker honom på en skyddad adress i Paris. Han och hans familj lever ett kringskuret liv, med dödshot och paranoia som följeslagare. Hon mottar själv dödshot väl hemma i Sverige igen.

"Son of the mullah" är omskakande på många nivåer, inte minst det mörka, skandalösa slutet, som vävs in i en större kontext. Roohollah Zam kidnappas till Iran, ställs inför rätta, döms till döden och avrättas.