Magiske Johan Dalene avslutade SON:s vårsäsong

Romantisk och ny musik samsades på samma podium vid SON:s säsongsavslutning.

Magiske Johan Darlene har en säker gestaltningsförmåga och en varm och klangrik ton.

Magiske Johan Darlene har en säker gestaltningsförmåga och en varm och klangrik ton.

Foto: Caroline Kvick

Recension2023-06-02 20:03
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Konsert

Säsongsfinal

Norrköpings Symfoniorkester

Dirigent: Karl-Heinz Steffens.

Solist: Johan Dalene, violin.

31 maj Crusellhallen, 1 juni De Geerhallen.

Anton Bruckners ”Symfoni nr 6” var aftonens stora tegelsten. Den hör inte till tonsättarens största verk men hölls väl samman av Karl-Heinz Steffens. Mellan de mera pompösa och ljudstarka partierna fanns det godsaker att plocka upp. Tänker speciellt på den andra satsens intensiva och smäktande melodier.

undefined
Karl-Heinz Steffens håller samman orkestern.

Hornspelande gänget hade sin kväll med helt underbara körer av nästan koristisk klang. Som gammal hornist kunde jag bara luta mig tillbaka och njuta. Samma sak gällde även de softade stråkarna som i låga tonsvaga lägen trollade fram hav av ljus.

undefined
Johan Dalene smickrar genom att till och från tunna ut tonen mot tystanden. Då blir det helt magiskt

Johan Dalene var solist i Carl Nielsens ”Violinkonsert”, ett annorlunda och virtuost upplagt verk med solisten i centrum. Johan har en säker gestaltningsförmåga och en varm och klangrik ton. Han smickrar genom att till och från tunna ut tonen mot tystanden. Då blir det helt magiskt.

Å andra sidan är han både reaktionssnabb och tekniskt elegant i de virtuosa löpningarna och kontrar med en skön innerlighet i de långsamma partierna. Som extranummer bjöd han på pappa Bachs ”Preludium ur Partita nr 3”.

undefined
Ylva Freds komposition "Still learning how to fall” fick sitt uruppförande under konserten.

 ”Still learning how to fall” heter Ylva Freds komposition, ett beställningsverk som fick sitt uruppförande denna kväll. Jag upplevde musiken som en rörlig klangkropp i vatten där hon utforskar och problematiserar i musikens allt tätare textur. Slutet blev hängande i luften som ett semikolon som väntar på sin fortsättning.