Tjärdoftande världsarv på Slöjdgalleriet

Ett världsarv har tagit plats på Hemslöjden. Det krävdes fem man att lyfta in henne. Tung tjärdoft och linolja förstärker upplevelsen.

Den tjärdoftande och handbyggda ekan fyller hela hemslöjdsgalleriet.

Den tjärdoftande och handbyggda ekan fyller hela hemslöjdsgalleriet.

Foto: Christer Fällman

Recension2022-06-02 19:31
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hantverk

Hantverk    

Flatbottnad eka, Kobb

Tommy Petri, båtbyggare & Lennart Larsson, smed

Slöjdgalleriet Linköping

Utställningen pågår till 13/8

Fysiskt är detta det enskilt största hantverket som ställs ut i galleriet. Längden är 4,20 meter och bredden 1,20 m. Den flatbottnade och klinkbyggda kobben är byggd i Linköping våren 2022 av båtbyggare Petri och smeden Larsson.

Traditionen att bygga båtar med klinkteknik går tillbaka till vikingatiden. Den bidrog säkert till att Leif Eriksson upptäckte Amerika 500 år före Columbus. Den nordiska metoden att fästa sidoborden omlott med nitar utsågs av Unesco 2021 till ett världsarv. 

Ekan som vi nu kan se hela sommaren är egentligen ganska liten men väldigt stor som fenomen. Och Linköping är en stad med långa hantverkstraditioner. Till exempel var möbelsnickeriet stort här för mer än hundra år sedan.

Ekan är byggd av svenskt trä. Botten är gjord av 22 mm gran, för, akter och bordläggning av 17 mm furu. Förr i tiden letades spantvirke i skogen av krokiga grenar, men nu har en innovation gjorts med nitfogat T-järn av Lennart Larsson, smedernas smed i Tornby.

Ett gott och gediget hantverk! Välbyggt och noggrant! Stilfull helhet och fina proportioner, allt efter ritningar från 1950-talet.

Den mättade tjärdoften dröjer sig vällustigt länge kvar i kroppens alla sensorer. Reminiscenser väcks från Dan Anderssons mörka diktning om nattens tjärmilor, Sara Lidmans debut ”Tjärdalen” och vissa muntra vissångare.