Böcker
Text: Mattias Kronstrand
Illustrationer: Katarina Vintrafors
“Moster Bedas bidé”
Kikkuli Förlag
Allt börjar med att Saga och Edvin är på en 50-årsfest och upptäcker ett egendomligt don i badrummet. Är det ett handfat för barn? Eller kanske ett badkar för katter? Men det är ju inga andra barn på festen och någon katt har inte heller setts till.
Ingen vuxen verkar ha tid att besvara deras fråga, så syskonen gömmer sig till slut där inne i badrummet för att se efter ifall någon använder vad-det-nu-är. De får bevittna mycket roligt vuxna ägnar sig åt på ”muggen” när de tror att ingen ser på, men gåtan kring det lilla handfatet eller badkaret förblir.
Det är först under den kommande veckan som de tillbringar med deras lite förströdda men kärleksfulla moster Beda som mysteriet vartefter klarnar. Och inte bara det, bibliotekarien Beda samlar på böcker och bland dem verkar hon kunna finna svaren på vilka frågor som helst, också varför människor gör varandra illa och varför det är så viktigt att vi alla får drömma våra drömmar.
Mattias Kronstrands “Moster Bedas bidé” passar perfekt för dem som lärt sig läsa på egen hand, dialogen flyter naturligt och karaktärerna framträder i all tydlighet. Katarina Vintrafors “bulliga” och frodiga illustrationer hjälper till.
Dessutom är “Moster Bedas bidé” fiffigt “intertextuell” (ett nätverk av texter), inte bara får vi ta del av sms-konversationer som bryter in i vanliga texten, Mattias Kronstrand refererar också direkt till verkliga böcker som blir lästa i den egna berättelsen, som Max Lundgrens klassiker “Åshöjdens BK” (1967) och Elisas och Anges Våhlunds betydligt yngre “Handbok för superhjältar” (2017).
Tipsen slutar inte där, som ett trevligt och interaktivt appendix medföljer också Bedas egna recept på chipslåda och pizzatårta och en hel lista med boktitlar för fortsatt läsning. Ett perfekt inslag för att väcka läslusten och att i Bedas andra lotsa de unga läsarna vidare till nya äventyr och litterära världar.
Mattias Kronstrand gör en insats för barns läsande, det som vi såväl behöver i de flimrande skärmarnas tidsålder och läsokunnighetens motsägelsefulla återkomst i ett av världens mest demokratiska och rika samhällen.