Många av oss minns 17 juli 2014 med fasa. Det var då vi nåddes av beskedet att ett flygplan från Malaysia Airlines gått förlorat ovanför Ukraina. Snart stod det också klart att det blivit nedskjutet av de rysstödda separatisterna i Donetsk. Alla 283 passagerare omkom varav 80 var barn.
Alla? Nej inte om man får tro Stefan Andersson i hans fiktiva roman ”Han som överlevde”.
Författaren, själv officer och skogsbonde, bosatt i Blåvik vid Sommen med ett förflutet i Linköping, öppnar upp för ett helt annat scenario. En passagerare överlever. Erik Lundblom, själv pensionerad officer landar av alla omständigheter i en gigantisk höstack. Där börjar ett äventyr som ska sluta på ett minst sagt dramatiskt sätt för oss alla. Erik Lundblom är bara till en del bokens huvudperson. Även det mytomspunna nazistguldet har en avgörande betydelse för händelsernas utveckling.
Stefan Andersson har en bra förmåga att kidnappa verkliga händelser för att sedan väva in sin egen berättelse i dem. Det gör att ett halsbrytande drama, på snudd till en skröna, kan leva vidare med en känsla av realism. Och Stefan Andersson är en god berättare. Romanen håller för en fängslande läsning från början till slut. Det förekommer en mängd dödande och döda i berättelsen, som till slut ska anta ohyggliga proportioner. Det gör bokens titel minst sagt tveeggad.
Den som vill ha spänning med anknytning till Linköping och Östergötland har här en bok att ta med sig till hängmatta, solstol och sandstrand.
Sedan är det detta med att ge ut böcker på enkla förlag som enbart hjälper till med tryckning. Korrekturläsningen blir lidande av detta. Lite här och var smyger sig in felaktigheter som när namn blandas samman. Ju mindre hjälp man har från förlaget, desto viktigare att själv vara noggrann. Inte desto mindre är detta en rolig och unik debut på ett författarskap.