Utgivare: Wist hembygdsförening, Sturefors
Varje år kommer det böcker som fyller olika luckor av Östergötlands historia. Enskilda personer, lokala grupper och hembygdsföreningar gör här stora insatser.
Urban Windahl, konsthistoriker och f d medarbetare vi Östergötlands museum, ger i samarbete med Wist hembygdsförening ut boken ”Cedersbergs glasbruk 1781–1838” och presenterar därmed en bortglömd berättelse om Östergötlands första glasbruk.
Det låg mellan Sturefors och Bjärka-Säby. Grundades av Germund Carl Cederhielm 1781 i en stormig tid av svensk historia med tillstånd av Gustav III och drevs vidare av familjen fram till 1838, även om gravering av glas fortsatte ett antal år efteråt.
Urban Windahls bok om Cedersbergs glasbruk är ett praktverk med vackra bilder av graverat glas, brännvinsflaskor, karaffer och sejdlar. I samband med brännvinsglasen gör Urban Windahl en underhållande exkurs i brännvinets historia under 17- och 1800-talet. Flertalet artefakter kommer från Ekmans glassamling, men även unika aldrig tidigare publicerade glasföremål finns med i boken.
Windahl berättar om brukets olika mästare; glasblåsare och gravörer. Glaset såldes ofta med hjälp av kringresande försäljare. En prislista från 1826 visar att utbudet var stort och vände sig till en bred publik. Släktskapet med Reijmyre är tydligt och här fanns ett samarbete mellan de båda glasbruken.År 1838 upphörde glasblåseriet. Kanske beroende på den stora åtgången av skog som var sju gånger högre än den i Kosta.
Urban Windahl har skrivit och sammanställt en mycket vacker bok med en unik berättelse. Bara en gång tidigare har Cedersbergs glasbruk blivit omskrivet, år 1934 av Heribert Seitz. I Urban Windahls bok sker det mer fullständigt och övergripandet. ”Cedersbergs glasbruk” är också ett tidsdokument om människor liv och arbete i ett förindustriellt Sverige. Perfekt som julklappsbok.
Boken kan endast köpas genom Wist hembygdsförenings hemsida: wisthbf.se.