Humor, glädje och bråddjupt allvar

Pelle Sandstrak: Mr Tourette och draken

Pelle Sandstrak, född 1965 i Nordnorge, bor numera med sin familj i Linköping.

Pelle Sandstrak, född 1965 i Nordnorge, bor numera med sin familj i Linköping.

Foto: Mikael Svensson

Bokrecension2016-09-11 06:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Brombergs förlag

Tourettes syndrom är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som visar sig genom upprepande reflexliknande rörelser och läten som kallas tics. Ofta har samma person adhd och starka tvångstankar. I den litterära världen förknippar vi den ofta med författaren Pelle Sandstrak, som vi kunde höra berätta om sitt liv med Tourettes syndrom vid Bokens dag i Linköping för två år sedan.

Pelle Sandstrak, som också bor i Linköping, kom till Sverige i slutet på 80-talet för att genomgå ett neurokirurgiskt ingrepp. Han hade då levt som hemlös i Oslo efter det att en psykiatriker konstaterat: ”Tourettes syndrom, det har vi inte i Norge”. Läkaren som ska genomföra operationen tvekar. Han ser något i sin patients ögon och bestämmer sig för att gå en annan väg. Pelle Sandstrak ska i stället få kognitiv beteendeterapi i Lund. En vinglig tågresa till Malmö fylld av tics och tvång inleder äventyret. Men här börjar något mödosamt och nytt. En färd till delaktighet, gemenskap och frihet och ett uppbrott från de förtryckande och ångestdrivna tvångsritualen.

”Mr Tourette och draken” är något så ovanligt som en berättelse om mötet med goda människor inom psykiatrisk vård och socialtjänst. En slags motsvarighet till Marie Cardinals klassiska roman ”Orden som befriar” men här berättad på KBT:ska. Som läsare ömsom skrattar och gråter jag. Det dråpliga och smärtsamma lever tätt intill varandra i Pelle Sandstraks värld som då han hittar likasinnade vänner i psykiatrins väntrum och hur han i den tragiska förlusten av en av dessa vänner får ett svartjobb som begravningsassistent och chaufför utan giltigt körkort. Ingen polis stoppar ju ändå en likbil, som hans chef konstaterar. Mötet med studentspex och teater blir en lika stor vändpunkt som då Pelle Sandstrak startade sin terapi med den originelle psykologen Lasse. På scenen vänds den tämjda funktionsnedsättningen till styrka och tillgång.

I bokens sista sidor sker mötet med Johanna, målet för en lång omtumlande resa. Pelle Sandstrak är en god och underhållande berättare som kan konsten att balansera på den knivskarpa udden mellan humor, glädje och bråddjupt allvar. En bok du absolut bör läsa i höst.

Läs mer om