Lekfullt djupsinnig mysdeckare

Annette Haaland: Pastor Viveka och hundraårsjubileet

Foto:

Bokrecension2016-11-27 05:55
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Albert Bonniers förlag

Pastor Vivekas värld är långt från den glassigt kyrkliga med romantiska föreställningar och patriarkala hyllningsrop. Som pastor i en frikyrka i Gamla Enskede med fyra barn och en man som jobbpendlar till Köpenhamn och lämnar Viveka ensam med ansvar och vardagsarbete är livet mer grått och vardagsnära.

I församlingen ställs det krav och finns förväntningar som drabbar en kvinna som är pastor extra hårt. Att medla mellan syföreningsdamer, stå ut med sexistiska kommentarer, alltid svälja förtret och vara överseende och värna de udda människornas rätt till församlingens gemenskap.

Pastor Vivekas värld är fyllt av oro och den ständiga känslan av misslyckande som kommer av att ha alldeles för mycket på sina axlar. Ändå älskar hon sin församling, sin familj och alla de luggslitna individer som hör till hennes värld.

Det drar ihop sig till hundraårsjubileum av Gamla Enskede. I församlingen diskuteras det hur man ska delta i firande, vilka kakor som ska serveras och vad Alla kan sjunga-kören ska ha på sin repertoar. Alla har sina åsikter som Viveka söker medla mellan och jämka samman.

Där finns också det som hotar idyllen; ungdomarna i Dalen som står för ett annat liv, men också Jeanette Anker i Gröna villan som söker föra in nya främmande rutiner i församlingen.

När så Jeanettes man hittas mördad tätnar ett mysterium som handlar om släktskap, svek och avund. Eller för att tala med det bibliska språket: fädernas missgärningar. En mörk historia från 1900-talets början tycks ruva över Gröna villan. Och vad finns det bakom dörren till det låsta rummet?

Med hjälp av Povel, en ung man med högfungerande autism, söker pastor Viveka sanningen, vilket blir än mer angeläget då tonårsdottern dras in i handlingen.

Annette Haaland har med mysdeckaren ”Pastor Viveka och hundraårsjubileet” fördjupat och byggt vidare på sin karaktär från förra boken. Lekfullt väver hon samman sin berättelse med teologiska och filosofiska avstickare och litterära kommentarer. Alltid med glimten i ögat samtidigt som hon fångar trötthet och vilsenhet.

Pastor Viveka är en mästare på att få alla disparata personer i församlingen att känna ansvar och dra åt samma håll. På samma sätt har Annette Haaland en sällsam förmåga att få berättelsens olika gestalter att bidra till intrig och underhållning. Var och en på sitt sätt. Det blir en hyllning till det enkla kollektiva, de vardagliga människorna med de stora tankarna. Charmigt, lekfullt och samtidigt mänskligt djupsinnigt. Det här blir bara bättre och bättre.

Läs mer om