Vemodigt om dagens Europa

Av alla röster i den politiska nyhetssfären uppskattar jag allra mest Per Wirtén. Hans reflektioner i P1:s "Godmorgon världen" är alltid kloka, nyfikna och eftertänksamma.

Per Wirtén. Författare och frilansskribent, född 1958, som skriver för bland andra Dagens Arena och kultursidorna i Expressen och Sydsvenskan.

Per Wirtén. Författare och frilansskribent, född 1958, som skriver för bland andra Dagens Arena och kultursidorna i Expressen och Sydsvenskan.

Foto: Johanna Hanno

Bokrecension2017-05-05 06:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det visade han också i biografin om ”Herbert Tingstens sista dagar”. Som skribent och tänkare går han sina egna vägar. Kanske är det därför också han gör tågresan genom Europa ensam och på egen hand i boken ”Är vi framme snart?”. Det är en bok om Europas utveckling och sköra dagsläge prövat av ekonomiska kriser, terrorhot och flyktingströmmar.

En resa som börjar i Sofia i Bulgarien med övergivna orter och ändlösa slätter och som slutar i Londons glamorösa affärskvarter. En resa genom sociala ojämlikheter som är en av de faktorer som hotar Europas framtid. Som förebild för sin resa har Per Wirtén två andra författare; Elin Wägner och Stig Dagerman vilka också färdades genom Europa. Elin efter det första världskriget och Stig strax efter det andra.

Det är också dessa tragedier som drivit tanken om ett Europas förenta stater. Per Wirtén låter läsaren se hur dessa tankar sträcker sig genom hela förra seklet in i vår tid, då nationalismen på nytt tycks slå tillbaka.

”Är vi framme snart” är en essä som försvarar tanken om ett förenat Europa, en gemensam valuta och därmed också en ofrånkomlig överstatlighet men med starka demokratiska värden. En paradox i denna fråga är att det finns ett brett folkligt stöd för full sysselsättning, god fördelning och ökad trygghet men att man samtidigt från alla håll motsätter sig överstatliga förslag och avvisar ”mer Bryssel”.

Per Wirten gör jämförelser med USA som vi har mer att lära oss av än vad vi ofta tror. Europa är på väg att halka efter. Historiskt följer han de linjer, idéer och ideologier som lett fram till EU, men gör också en samtidsanalys av de problem som hopar sig.

Per Wirtén är federalist. Varken EU eller demokratin överlever utan en federal stat. Det kräver också en jämnare fördelning av ekonomin och att nationella folkomröstningar ändras till direktval. Från sitt tågfönster ser Per Wirtén det gamla Europa som dröjer sig kvar, det nya som växer fram och som ett otåligt men ytterst kunnigt barn frågar han: ”Är vi framme snart?”

Parallellt med sin resa berättar Per Wirtén i återkommande episoder om sin ögonsjukdom, de återkommande operationerna med dåligt resultat och en tilltagande synnedsättning. Sorgen över kroppens förändring blandas med samma smärta över ett Europa som blir allt mer diffust i kanterna. Hoppet finns där, men också oron.

Per Wirtén skriver litterärt med en vacker och vemodig prosa, kunnigt och initierat i politik, historia och statsvetenskap. En viktig bok inför de kommande val européer har framför sig.

Per Wirtén

Är vi framme snart?

Drömmen om Europas förenta stater

Albert Bonniers förlag

Läs mer om