Utan en specifik tematik blev årets version av Kärlekens dårar ändå ett mycket sammanhållet program med trådar som vävdes fint in i varandra. Den begränsade omfattningen med två halvdagar av föredrag och samtal och en kvällskonsert, underlättade nog till viss del upplevelsen av helhet och konsekvens.
Kanske sker det också en förtätning med ett evenemang som återkommer år efter år och där många i publiken också återvänder; införstådda, men törstande efter mer inspiration och fördjupning i dessa samtal runt de tre religionerna: kristendom, judendom och islam.
Historiskt exempelEn resonanspunkt i år var det historiska exemplet Al-Andalus. Det samhälle som utvecklades i södra Spanien under det arabiska väldet i tidig medeltid. Under 700-1400-tal blomstrade där en högkultur som införlivade religioner och kulturella uttryck.
KG Hammar (f d ärkebiskop) och idéhistoriker Mohammad Fazlhashemi förde ett samtal kring hur detta exempel kunde vara en förebild för en toleransens kultur?
ProblematiseringDe kom inte så långt just i den frågan utan belyste snarare komplikationen med att jämföra historiskt. Dock kunde konstateras att i Andalusien fördes då ett filosofiskt, konstnärligt och vetenskapligt samtal. Detta samtal är viktigt och det saknas i dag.
Tolerans är ingen enkel fråga, och ska man betrakta det ur en kollektiv eller individuell synvinkel? I dagens västerländska ideal är det ju individens frihet som står i centrum, medan Al-Andalus vårdade gemensamhetens intressen.
Profant och sakraltAtt tolerans som begrepp måste problematiseras blev uppenbart i Marcia Cavalcantes essäistiskt fördjupade föredrag kring religionens och filosofins centrala begrepp och relationen till mänsklig tillvaro.
Här ifrågasattes även gränserna mellan profant och sakralt.
I denna intellektuellt skarpa men ödmjuka analys förespråkades livet som en skiss där allt innefattas, men inget kan vara helt fastlagt och bestämt.
Judisk mystikMusikinslaget med gruppen Sirocco från Stockholm, blev en resa med underbara sånger från det arabiska och judiska Spanien i vindens alla riktningar till nordiskt, egyptiskt med mera.
Ingrid Lomfors ingång till den judiska mystiken och dess feminina aspekter varvades under lördagsprogrammet med Martin Lönnebos underfundiga reflektioner runt rädslan i vår kultur och den destruktivitet det har skapat i vår natur och miljö.
LARS JONSSON