Operabyrån blåser liv i drottningen

CCCC ”Lovisa Ulrika” med Operabyrån, Vadstena slott

Foto: Johan Westin

Konsert2014-08-04 11:30
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Christina Larsson Malmberg, sopran; Catalina Langborn, barockviolin; Johannes Jacobsson, barockviolin; Andrea Ravandoni, barockviola; Magnus Malmros, barockcello; Rami Jawhari Jansson, dans.

8 augusti

Operabyrån återvände på söndagseftermiddagen till Vadstena-Akademien med en enstaka föreställning. Byrån har som ambition att förena barockmusik med aktuella ämnen och att bryta hierarkierna på scengolvet. Förra året gav de ”Kurtisanen och kärleken”.

Årets föreställning ”Lovisa Ulrika” handlar om preussiskan som gifte sig med den svenske kronprinsen Adolf Fredrik. Men den blivande kungen var mer intresserad av att svarva snusdosor och äta semlor och Lovisa Ulrika fann sig ha kommit till ett, i hennes tycke, kulturellt utarmat och svältfött land. Hon var välutbildad och intresserad av politik och lät grunda Vitterhetsakademien och såg till att återuppbygga Drottningholmsteatern efter branden 1762.

Operabyrån har vävt samman Lovisa Ulrikas spännande historia med musik som man tror kan ha spelats i hennes närhet på 1700-talet. Vi får höra både Johan Helmich Roman, Joseph Martin Krauss och Giovanni Battista Pergolesi. Men deltagarna framför även en ekvilibristisk hyllningsaria komponerad direkt för drottningen av italienaren Francesco Antonio Uttini.

Vid många föreställningar sitter instrumentalisterna lite avsides och spelar efter noter. Operabyrån involverar dem i föreställningen: de spelar utantill (utmärkt, det kan inte vara svårare för dem än för sångare att lära sig det), de är lika sminkade och uppklädda som sångsolisten och ensemblen skapar tillsammans med dansaren en gedigen skönhetsupplevelse. De tolv musikstyckena varvas med monologer som belyser Lovisa Ulrikas ambitioner och frustrationer, bland annat inför den statskupp som hon misslyckades att genomdriva.

Aktörerna verkar också vilja skapa delaktighet med publiken samtidigt som de är distanserade. En vacker men märklig upplevelse som får mig att vilja veta mer om konstformen barockdans.

Operabyrån är en proffsig och frisk fläkt i barockens värld. Håll utkik efter dem!