Under tio års tid har Magnus Gröntoft låtit anlägga stationer i "En livsvandring". I Fågelbergs trädgård, med omgivande park, i ett vagnslider och på höloftet i lagården är installationer och skulpturer utplacerade. På några ställen har han dessutom personligen arrangerat gamla jordbruksredskap som använts på gården, flera av dem i generationer.
Och det finns absolut en skönhet och ett snudd på ömsint berättande hos de här nötta men välvårdade gamla föremålen.
Fru Gröntoft, som var präst, inspirerade till att börja anlägga "En livsvandring", vars innehåll i huvudsak kretsar kring bibliska motiv och texter. Den ena av sommarens nya skulpturer, en obelisk av Mats Nordenhed, vill påminna om israeliternas vistelse i och uttåg ur Egypten. Professor Claes Fellström och ytterligare en medarbetare vid institutionen för arkeologi och antik historia vid Uppsala universitet har översatt bibeltexter till hieroglyfer. Nordenhed har sedan överfört dem till obelisken, som är tillverkad i det väderbeständiga materialet trikoja.
Den andra av sommarens nya attraktioner är dammen/fontänen "Röda havet", uppbyggd av bland annat tegelröda täckdikningsrör, såna som det finns mil efter mil av under Sveriges yta. Likt judarna på sin tid, kan besökarna här gå torrskodda över Röda havet.
Dödsskuggans dal kan vid vissa tillfällen materialiseras uppe på höloftet. De som följer med på livsvandringen får vandra i den mörka gången, beledsagade av skrik och jämmer som i Dantes Inferno.
Magnus Gröntoft har iscensatt en annorlunda, spännande och lärorik konst- och kulturvandring i mycket vackra omgivningar.