Hamstern Darwin tillhör en grupp FBI-agenter som får självaste 007 från Ian Flemings värld att verka riktigt konventionell. Att dessa gulliga gnagardjur enbart är fredfulla och gulliga är nämligen helt fel. Det är den kände filmproducenten Jerry Bruckheimer som producerat en 3D-animerad film åt Disney, en film som även blivit spel.
En maktgalen man tänker erövra världen med hjälp av fjärrstyrda, vardagsnära elektronikprylar som på ett givet kommando förvandlas till monster som lyder mannens minsta vinkar. Bland annat visar datormöss, dokumentförstörare och våffeljärn upp helt nya, aggressiva sidor som aldrig skådats förut. G-Force är uppbyggt som ett linjärt 3D-plattformsspel med såväl action- som äventyrsinslag. DS-versionen är inte riktigt lika actionspäckad som den stationära versionen.
Striderna är synnerligen variationsfattiga då man mer eller mindre bara behöver använda en knapp på DS:en. Behållningen ligger i att fienden är ganska fantasifulla. Dessutom har utvecklarna lagt ner en hel del energi på att skapa olika pussel. Tyvärr får man så detaljerade instruktioner över hur man löser pusslen att G-Force blivit i lättaste laget för kidsen.
Förutom att spela med Darwin får man även chansen att spela som en liten fluga som kan ta sig förbi olika hinder och därmed öppna nya vägar för Darwin. Då och då måste Darwin hacka diverse datorer. Det gör man genom att spela ett minispel där några rör ska kopplas samman. Belöningen för att man lyckats hacka en dator är ofta att man kan ta kontrollen över ett fientligt monster. Exempel på detta är en dokumentförstörare med vilken man kan skjuta skivor formade som sågklingor.
Ett annat exempel är en dammsugare. Förutom att suga upp fiender kan man även suga upp Darwin och sedan skjuta honom över höga hinder. G-Force till DS och PSP har utvecklats av Keen Games medan versionen till de stationära konsolerna (Wii, Xbox 360 och PlayStation 3) utvecklats av Eurocom.
Både Keen Games och Eurocom har använt samma grundstomme till handling och grafisk design, men speluppläggen skiljer sig åt vilket gör att man kan spela G-Force med stor behållning på såväl bärbar som stationär konsol.
Tyvärr känns G-Force inte helt färdigt. Spelet innehåller buggar som med tydlighet tycks härröras från att man inte hunnit kvalitetstesta spelet fullt ut. Det rör sig främst om grafikbuggar, men även lite allvarligare fel som att jag vid ett tillfälle knappt kom vidare i spelet.
Jag försökte om och om igen öppna en att tvättlucka, men det inte var förrän jag startat om uppdraget och försökt på nytt som luckan öppnades. G-Force är ett ganska bra barnspel som är helt översatt till svenska. Handlingen förs dock vidare av text så det är bra om barnet kan läsa. Man förses även av mängder med instruktioner över vad man ska göra härnäst, vilket gör spelet mycket lätt.
Betyg: 6/10
Mats Ernofsson