"Halo"-utvecklare på obekant mark

Om bara någon vecka släpps en av höstens största titlar, ”Destiny”. För spelets utvecklare innebär det samtidigt början på ett nytt kapitel.

Ny genre? "Destiny" kan närmast jämföras med onlinerollspels-genren, där spelare samarbetar och ökar i nivå.

Ny genre? "Destiny" kan närmast jämföras med onlinerollspels-genren, där spelare samarbetar och ökar i nivå.

Foto: Bungie

Kultur och Nöje2014-08-31 06:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

PR-maskineriet är aldrig så slipat som när det handlar om storspel och få har väl lyckats bättre med att nå ut i år än den förre ”Halo”-utvecklaren Bungie med deras actiontitel ”Destiny”. Inför lanseringen i början av september har man dessutom låtit spelarna testa på titeln genom inte bara en, utan två förhandsversioner inom loppet av bara några månader.

Sett till spelmekaniken märks företagets ”Halo”-rötter tydligt. Det rör sig om ett actionspel sett ur förstapersonsperspektiv och som utspelar sig på främmande planeter i yttre rymden. Samtidigt är det helt ny mark som utvecklaren beträder. För där ”Halo” i första hand var inriktat på den ensamma spelaren fokuserar ”Destiny” på onlinefunktioner, där spelare skall kunna samarbeta med varandra för att klara utmaningar. Bungie säger att det skall vara möjligt att spela det på egen hand, men att den stora tjusningen ligger i att samarbeta med andra spelare.

– När vi började planera vad vi skulle göra efter ”Halo” hade vi några punkter vi absolut ville ha med. Det skulle handla om att samarbeta och det skulle vara möjligt att spela hela spelet tillsammans med sina vänner. Men det har varit en lång resa att gå från konceptstadiet till det färdiga resultatet, säger Jonty Barnes, regissör av ”Destiny”.

Han fortsätter:

– Mycket av det som vi hade med i ”Halo” finns även med här. Samtidigt tror jag att när man bygger upp ett nytt universum med en annan historia blir saker annorlunda per automatik. Och hela delen med flerspelarläge av den här typen som är inriktat på samarbete är något väldigt nytt för oss.

Det mesta av försnacket inför ”Destiny” har annars handlat om den stora och öppna världen, en tydlig trend i spelbranschen som inte bara Bungie har hakat på. Många av de kommande stortitlarna har öppna spelvärldar som gemensam nämnare, däribland rollspelet ”Dragon age 2”, bilspelet ”Forza horizon 2” och svenska ”The Division”.

– Traditionellt sett har spel varit byggda kring begränsade banor med trånga korridorer där det inte går att göra som man vill. Men redan med ”Halo” hade vi en tanke kring detta och där gick det också att köra runt på öppna banor lite som man ville.

Destiny

Med ”Halo: combat evoloved” blev den amerikanska utvecklaren Bungie stjärnor över en natt. Spelet släpptes i samband med Microsofts första Xbox och ses i backspegeln som det kanske viktigaste spelet till konsolen. Men allt har sitt slut och efter fyra delar övergav Bungie sin spelserie för att börja om på ny kula.