Men för att ordna festen behövs olika saker såsom underhållning, läsk, mat och inbjudningar. Det kan älvorna och tomtarna hjälpa till med. Problemet är att det fattas viktiga ingredienser och de har tagit slut i det ena landet. Exempelvis behöver Kapten Saltstänk krabbor för sin tallrikstillverkning. Krabborna finns inte i tomtelandet utan Josefin får bege sig över till älvornas rike med den krabbrev hon fått av kaptenen.
Älvan Trudelutt kan stå för underhållningen med sina tre sjungande björnar, men de sjunger inte om de inte får fisk. Fisken finns i tomtarnas land. Att fiska krabbor och fisk går till på exakt samma sätt. Håll inne den bokstavstangent som visas på skärmen. Då dras reven in. Du måste dock släppa knappen och byta till en ny när fiskelinan blir röd annars sliter sig fisken.
Samtliga minispel där man letar efter ingredienser och föremål till tomtarna och älvorna bygger på att man ska trycka på bokstäver. Totalt finns fem olika bokstavsspel. När Josefin har samlat ihop löv, juveler, blommor och annat som behövs går hon tillbaka till älvornas och tomtarnas hus. Här ställs hon inför ytterligare totalt tio minispel (ett spel per tomte och älva), den här gången finns inget bokstavstema.
Som exempel på minispel kan jag nämna att Josefin ska blanda läsk hos herr Bubbla. Det gör hon genom att välja hur mycket av varje ingrediens som ska finnas i läsken. Exempelvis ¼ av gul och 3/8 av röd.
Hos björnälvan Trudelutt ska Josefin lära de tre björnarna olika verser till en sång. Det gör hon genom att ge de små nallarna fisk. Varje fisk motsvarar en kort trudelutt och när björnarna fått sina fiskar kan det låta riktigt kul.
Lamptomten saknar eldflugor. När du fångat dessa ska du bygga lampor. Varje lampa består av några delar, och genom att titta på delarnas färg och form kan man pussla ihop lamporna. Postälvan saknar brev och när Josefin samlat ihop dom ska frimärken klistras på breven. Två busiga skunkar ändrar dock på frimärkena och Josefin måste leta rätt på felen och rätta till dom.
De tio minispelen som finns i tomtarnas och älvornas hus är alla riktigt välgjorda. De fem bokstavsspelen känns dock alltför enkelt gjorda och blir fort tjatiga då de är alltför lika varandra. För att klara hela spelet och anordna festen måste man nämligen spela igenom alla minispelen ett flertal gånger. Totalt måste man spela varje bokstavsspel 40 gånger (egentligen 80 gånger då varje bokstavsspelspel finns i två identiska upplagor) innan hela spelet är avklarat. För var tionde gång man spelar ett bokstavsspel får man en uppgradering av sitt redskap, men tyvärr är uppgraderingen enbart till för syns skull då de inte resulterar i någon skillnad i själva spelandet.
Precis som tidigare spel i serien håller Josefin i Sagolandet hög kvalitet och mysnivån är hög. Josefin är ett riktigt charmtro... kanin. Hon kommer med roliga kommentarer som "Oj då! Jag tror du hälsar på ett träd." när hon går in i ett träd och oftast är hon noggrann när hon beskriver vad som ska göras. På den högsta av de tre svårighetsgraderna ger hon dock inte lika noggrann information utan lite måste barnen luska ut själva.
Man kan sätta många epitet på Josefin i Sagolandet - roligt, skönt, käckt, charmigt och uppiggande är några. Med femton minispel som alla måste spelas ett flertal gånger har Josefin i Sagolandet en livslängd som slår många barnspel på marknaden. Det finns dock en stor risk att barnen tycker att bokstavsspelen blir tjatiga efter ett tag då de är så lika varandra och då de måste spelas många gånger.
Betyg: 8/10