Som barn älskade jag lego. Jag kunde ägna timmar åt dessa magiska klossar. Idag har det intresset försvunnit, men när LEGO Star Wars dök upp i spelhyllorna väcktes spelglädjen av ett legouniversum värt att minnas länge. Därför var det med stor förväntan jag stoppade i de nya Indiana Jones-spelen i mina bärbara spelmaskiner. Skulle konceptet hålla för ytterligare ett spel?
Det första som slog mig när jag startat spelet var hur lika Star Wars och Indiana Jones-spelen är varandra. Nya Indiana Jones är nämligen till upplägget som en kopia av Star Wars-spelen, fast det utspelar sig givetvis i en helt annan värld och med lite olika egenskaper hos karaktärerna. Att spelen är så lika varandra tycker jag dock inte spelar så stor roll. Spelkonceptet är så pass roligt att det håller även i Indiana Jones värld.
Att förflyttas till en värld helt uppbyggd av lego är en sann glädje. Du får spela dels som allas vår hjälte, dr Henry Jones Jr, mera känd som Indiana Jones, och dels som flera andra rollfigurer. Spelet är uppdelat i tre äventyr som summariskt följer handlingen i de första filmerna - "Jakten på den försvunna skatten", "Indiana Jones och de fördömdas tempel" och "Indiana Jones och det sista korståget".
Spelet är uppbyggt som ett actionäventyr där pussellösning utgör en central del. Problemen man ställs inför är dock inte speciellt svåra utan de består ofta av att man ska leta redan på några legobitar, dra i spakar och trycka på knappar. Det speciella med problemen är snarare att de inte alltid går att lösa vid första besöket. Man samlar på diverse saker och ett av dessa föremål kan exempelvis ligga på ett hustak. För att komma dit krävs en apa som man får tillgång till senare i spelet. På så sätt måste den som vill hitta spelets alla samlarsaker återkomma till banorna vid senare tillfällen.
Under spelets gång har man alltid tillgång till minst två karaktärer samtidigt per bana. De har, precis som jag nyss beskrev, olika egenskaper. Genom att spela tillsammans med en kompis kan man då utnyttja de olika egenskaperna och lösa pusslen tillsammans. Givetvis går det lika bra att spela ensam. Då får man byta mellan karaktärerna under spelets gång.
Förutom pussel bjuder LEGO Indiana Jones även på action med nazister och andra bovar. Stridssystemet är mycket enkelt och styrs med enbart två knappar. Antingen går man i närstrid eller så kan man exempelvis använda Indys piska för att slita vapnen ur fiendens händer. Det finns även lite vapen såsom k-pistar och pistoler.
Våldsinslaget i LEGO Indiana Jones känns minimalt. Allt beroende på att det är legobitar man slåss med och att spelet gjorts med glimten i ögat. Man kan till exempel aldrig dö utan det som händer när man förlorat allt liv är att legofiguren går sönder så att legobitarna flyger runt. Sen återuppstår man som om inget hade hänt, förutom att man förlorat lite legopengar.
DS-versionen drar nytta av såväl pekskärmen som mikrofonen. Pekpinnen används bland annat till att slå med piskan, men det känns som ett onödigt moment då det ofta är betydligt smidigare att använda knapparna. Mikrofonen utnyttjas för att blåsa ut exempelvis facklor eller att blåsa luft i en gummiflotte.
I LEGO Indiana Jones: The Original Adventures färdas du tillbaka till barndomens legovärld. Löjligt? Nej, definitivt inte. Jag vill påstå att spelet passar de flesta spelartyper, alltifrån barn till de som ställer större krav på spelandet. Det är dock inget hardcorespelande utan LEGO Indiana Jones är lättsam, humorfylld underhållning med stor spelglädje. Gällande PSP- och DS-versionerna så är det lite olika banor i de olika versionerna, och av någon anledning tyckte jag att det var något roligare att spela på DS:en. Varför? Ärligt talat så har jag ingen aning. Hur som helst, en stark köprekommendation utfärdas.
Betyg: 8/10