Shadowrun (Win Vista)

I början av nittiotalet såg vi FPS genren skapas när John Carmack och John Romero tillsammans skapade klassiker som Doom, Quake och Wolfenstein. Med Internets popularitet växte sen ur detta vad vi idag känner som "arena deathmatch" där spelare slåss mot andra jämlikar. 2007 tar Shadowrun nästa steg inom FPS utvecklingen. Huruvida det är ett snedsteg eller inte är upp till oss spelare att avgöra.

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2007-08-24 00:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Shadowrun utspelar sig i framtidens Brasilien. Magi har än en gång återvänt till världen efter 5000 års frånvaro. Staden Santos blir snabbt uppdelad mellan megabolaget RNAs styrkor, som anser att magin är något som bör kontrolleras, och The Lineage, en radikalgrupp som anser att magin tillhör alla som vill ta nytta av den. Denna konflikt utvecklas inte till så mycket mer än för att fungera som en premiss för att skjuta ihjäl varandra. Spelets svaga storyline beror på en enda sak, dess totala avsaknad av ett enspelarläge. Microsoft och FASA Studios har varit klara med spelets upplägg från början men att ta fullt pris för ett spel utan enspelarläge har fått många att protestera.

Vad spelet däremot gör bra är att leverera en annorlunda flerspelarupplevelse. Spelaren har som vanligt en arsenal av standardvapen till sitt förfogande. Vid sidan av dessa har han dessutom magi och teknologi att hjälpa honom igenom sina strider. En av de vanligaste magierna är teleport, en förmåga som låter spelaren förflytta sig åtta meter åt det håll han vill. Spelare som lär sig bemästra teleport kommer kunna använda den både för att ta sig nära ett offer snabbt men också för att fly när det krävs. En spelare i knipa kan inte bara teleportera sig framåt och bakåt utan även upp och ner. Får du för mycket eld på dig kan du göra ett kvick hopp och "poff", försvinna utan ett spår.
Alla förmågor och vapen finns däremot inte tillgängliga hela tiden. Spelare måste, genom att spela väl, tjäna ihop tillräckligt med pengar för att köpa vapen och förmågor på ett counterstrike liknande sätt. Detta tillåter en spelare att bygga på sin karaktär allt eftersom matcherna vinns eller förloras. När den serie matcher man spelar tar slut så försvinner dock ens karaktär. Allt för att behålla arena känslan.

Shadowrun har ett utmärkt träningsläge för den oerfarne som tränar såväl förmågor som strategier in i spelaren innan han kastas in i det inferno som är onlinestrider. Games for Windows som plattform levererar här en solid och intressant upplevelse då PC användare (kräver Windows Vista) kan matchas upp mot Xbox360 ägare. Shadowrun är det första spelet som tillåter detta och mycket arbete har lagts ner på att balansera de två plattformarna. Microsoft försöker här leverera en jämlik upplevelse på båda maskinerna men gör enligt mig ett stort misstag i att inte tillåta fritt internetspel via PC. Då Windows Live är identiskt med Xbox Live är det förståeligt att MS känner sig rättfärdigade i sitt handlande, men som en person som inte äger ett 360, kan jag inte rättfärdiga att spendera 500kr/år på en tjänst jag inte än vet ifall jag kommer använda till fler än ett spel. Det är illa nog att spendera 500kr på ett spel som är exklusivt multiplayer, att sen förvänta sig att konsumenten ska betala för att kunna spela det multiplayerläget som det var tänkt är att hoppas för mycket.

Ifall du letar efter en ny krydda i ditt spelande är Shadowrun som att besöka en indisk restaurang. Det är viktigt inte bara för sig utan även då det öppnar upp spelande för så många nya koncept: PC-till-konsol spelande, unika FPS förmågor, det fria pc-spelandets nedgång och fall. Det är en skön ny värld vi ovetande går in i. Vill vi möta vad morgondagen har att bjuda eller slumra en stund till i den omgivning vi så kommit att älska?

OBS! Shadowrun kräver Windows Vista. Övriga systemkrav är också höga.

Betyg: 7/10