Jag har varken sett filmen eller läst böckerna som filmen baseras på. Hade jag gjort det så hade jag kanske haft lättare att följa med i handlingen, men som det var hade jag svårt att följa den påtagligt fragmenterade handlingen. Inte var det till stor nytta att det fanns filmklipp lite här och där utan dom var faktiskt ibland lite förvirrande.
Du får följa den unga tjejen Lyra på ett äventyr i en fantasifull värld där hon ska rädda sin vän Roger som tillsammans med många andra barn försvunnit under mystiska förhållanden. Tyvärr är miljöerna ganska fula och animationerna riktigt stela, vilket gör att spelets magi till stor del försvinner.
Under större delen av spelet spelar du som Lyra under ett ganska typiskt äventyrs-/ plattformsupplägg. Lyra har en liten följeslagare, Pan, som hjälper henne förbi diverse hinder. Pan kan anta fyra olika skepnader, däribland en örn som gör att Lyra kan sväva från en plattform till en annan. Med hjälp av en annan av Pans djurskepnader kan Lyra svinga sig fram. Den pansarklädda isbjörnen Iorek bekämpar såväl fiender som vissa döda ting med våld. Han tillför emellertid mest tristess eftersom slagsmålsscenerna verkligen är repetitiva.
Ett ganska intressant spelmoment är dialogerna med olika karaktärer i spelet. Lyra måste ljuga för att ta sig ur olika situationer. Det är upp till dig om hon lyckas eller ej. Det avgörs genom att du spelar korta, ca tio sekunder långa, minispel. Detta är ett intressant inslag som ger viss variation åt spelet, åtminstone initialt.
Lyra får ganska tidigt i spelet en användbar tingest, Alethiometern, Den Gyllene Kompassen. Den används som en sanningsmätare. För att tyda kompassen krävs att du kan betydelsen av olika symboler, vilka du lär dig under spelets gång. När du sedan använder kompassen ska du para ihop olika ord med rätt symboler. Om du ännu inte lärt dig vilken symbol som hör samman med respektive ord så kan du göra en vild gissning.
Visserligen är de olika spelmomenten ganska varierande, men det räcker inte då spelet är hafsigt sammansatt. Speciellt bedrövlig är den svenska översättningen som stundtals kändes riktigt pinsam. Å andra sidan är det en detalj som spelare i 12-årsåldern antagligen inte bryr sig ett dugg om. Då är det värre med kontrollen som är riktigt frustrerande. Om utvecklarna haft tid på sig under utvecklingsfasen så tror jag dock att The Golden Compass kunde ha blivit ett bra spel för lite yngre spelare. Slutresultatet är dock ett hafsverk, precis som så många andra filmlicenser. Ljuspunkterna är få, men musiken är klart njutbar.
Betyg: 4/10