Toppbetyg till äventyrsspel

Det finns inte speciellt många äventyrsspel på marknaden. Därför är "Professor Layton and Pandora's Box" ett mycket välkommet spel.

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2009-10-01 10:08
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Pandoras box är en myt som tycks ha blivit verklighet för den berömde arkeologen professor Layton och hans unge lärling Luke. Professorn får ett brev från en gammal vän, doktor Andrew Schrader, om att han hittat en låda som han tror är den elyseiska asken eller Pandoras ask som den också kallas. Enligt mytologin dödar asken alla som öppnar den. När professor Layton kommer hem till sin vän finner han Schrader död på golvet. Har asken dödat honom eller har ett mord begåtts? Polisen tycks inte bry sig så det blir Laytons och Lukes uppgift att räkna ut detta.

Förhoppningar besannats

Jag älskade det första spelet med professor Layton, The Curious Village. Därför var det med stor iver jag kastade mig över Pandora's Box och det dröjde inte länge förrän det visade sig att alla mina förhoppningar besannats. Pandora's Box är ett spännande äventyr fyllt av mystiska ledtrådar, läckra karaktärer och mängder av tankenötter (150 st). Spelet är dock ganska likt sin föregångare.

Pandora?s ask är en blandning av ett klassiskt äventyrsspel där man letar ledtrådar och ett tankenötsprogram. Överallt stöter man nämligen på gåtor av olika slag. Det gäller verkligen att ha de små grå vältrimmade för om man inte klarar problemen kommer man inte vidare och kan därmed inte lösa utredningen. För att klara spelet krävs dessutom att man är hyfsat bra på engelska eftersom många av tankenötterna man ställs inför innehåller mycket text.

Ett exempel på en gåta är att man står utanför Schraders hus men man vet inte vilken lägenhet som är hans. Man får bland annat veta att det hörs musik från en granne och att han har fin utsikt över en park. Med hjälp av ledtrådarna ska man peka på rätt fönster.

Rebusvana hjälper

En hel del av tankenötterna är ganska kluriga, men om man är van att lösa rebusar och andra problem så kommer man att känna igen sig. Det finns nämligen en hel del varianter av klassiska tankenötter. Ett sådant exempel är att man ska flytta pannkakor från en tallrik till en annan via en tredje tallrik. Problemet är att man aldrig får lägga en pannkaka på en mindre sådan. Det finns även labyrinter, räkneövningar, tändsticksproblem och mängder av andra tankenötter att lösa.

Köpa ledtrådar

Om du inte klarar av ett problem du ställs inför så ska du inte deppa ihop i tron att du inte kommer att klara ut spelet. Du kan nämligen köpa ledtrådar, en finurligt tilltag som många kanske tycker är fusk, men det är helt nödvändigt för att man inte ska fastna totalt. Det finns tre ledtrådar för varje problem och dessa köper man med guldmynt. Som tur är finns det en begränsad mängd mynt i spelet så man kan inte slösa hur mycket pengar som helst utan det kan verkligen löna sig att tänka en gång extra och spara mynten till senare tillfällen.

Allt är gjort med en otrolig charm. Spelet är fyllt av sköna karaktärer, härlig grafik och stark story. Jag bara älskar Professor Layton and Pandora's Box och det här spelet toppar faktiskt The Curious Village. Ett måste helt enkelt i spelbiblioteket för er som gillar att använda hjärnan.