Konkurrens är bra för oss konsumenter. Titta på Xbox, GameCube och Playstation 2. Konkurrensen mellan dom har resulterat i ett priskrig med allt billigare konsoler. Tyvärr syns inte konkurrensen på spelpriserna, som fortfarande är för höga.
Men, Nokia?
Nokia, det är ju mobiltelefoner. Dom kan väl inget om spel? Många skeptiker resonerar på detta sätt, en skepsis som till viss del kan vara befogad då en ny aktör kommer in på marknaden. Å andra sidan kan en ny aktör föra in nytt blod i branschen.
N-Gage är mer än bara en spelmaskin. N-Gage är en multimaskin med inbyggd mobiltelefon, MP3-spelare och radio. I den här recensionen kommer jag dock att koncentrera mig på N-Gage som spelkonsol.
Krångligt att byta spel
När jag för första gången skulle sätta i ett spel i N-Gage började jag fundera över om Nokia kanske trots allt inte kan spelbranschen. För att byta spel måste man ta bort bakstycket på maskinen. Sedan ska batteriet pillas ut innan man kommer åt spelet. Obegripligt korkat att krångla till det så mycket.
Själva spelkassetten är ganska liten, bara en bråkdel av spelkassetterna till Game Boy Advance (GBA). Dom är av typen MultiMedia Card (MMC), som bland annat används i vissa digitalkameror. Du kan själv köpa ett MMC minneskort och lagra MP3-låtar på, som du sedan kan lyssna på när du tröttnat på att spela.
Jag måste också kommentera spelfodralen, som följer med åtminstone vissa spel. Dom är väldigt praktiska och rymmer fyra spel.
Spelbarhet
En viktig del av spelandet är givetvis skärmen. Medan GBA har en widescreen skärm satsar Nokia på ett mer typiskt mobiltelefon-format. Jag vet inte vad formatet kallas, men skärmen är ungefär lika hög som den på Game Boy Advance medan den är betydligt smalare. Tyvärr ställer den smala skärmen till problem i vissa spel, då man har begränsat synfält åt sidorna.
Annars håller skärmen mycket hög kvalitet. Dessutom har den inbyggd bakgrundsbelysning, vilket gör att du kan spela överallt. För att spara på batteriet stängs belysningen av om du inte tryckt på någon knapp på en kort stund. Det är bra, men irriterande när belysningen stängs av mitt i någon bild- eller textsekvens.
Även om skärmen bara klarar 4096 färger, mot över 32000 på GBA, känns spelvärldarna färgglada. Dessutom klarar N-Gage av att prestera betydligt snyggare 3D-grafik än GBA. Processorn i N-Gage är kraftfullare än den i GBA, vilket bland annat gör att grafiken kan göras snyggare och flyta bättre.
En annan viktig del av spelandet är kontrollen. N-Gage har den fördelen att den har många knappar som kan användas i spel. Tyvärr sitter knapparna lite för tätt, vilket inte är så lyckat om man har stora tummar. Det är lätt att trycka på mer än en knapp samtidigt. Själva styrkorset fungerar däremot bra. Jag saknar dock knappar för pekfingrarna.
Spel
Ingen spelmaskin är bättre än sina spel. Till GBA finns ett gäng riktiga höjdarspel, men också många bottennapp. Nokia har lyckats få flera kända förlag att ge ut spel till N-Gage, däribland Sega, Eidos och UbiSoft.
I dagsläget finns ett tiotal spel i affären och ytterligare ett tiotal har utannonserats. Det får betraktas som väl godkänt. Jag har testat fem av spelen - Tomb Raider, Pandemonium, Tony Hawks Pro Skater, Super Monkey Ball och Sonic N. Bland dom finns inget riktigt höjdarspel, även om Tony Hawk är riktigt bra, och Super Monkey Ball samt Pandemonium är ganska bra.
Multiplayer
En av N-Gage största styrkor är möjligheten att utmana andra spelare runt om i världen. Du kan koppla upp dig mot Internet och inbjuda andra till spel. Att spela över Internet är givetvis inte gratis. Om du har kompisar som också har N-Gage kan ni spela mot varandra via blåtandsteknik. Då spelar ni trådlöst utan kostnad. Räckvidden är 10 m. Jag tror att det kan vara mycket kul, men eftersom ingen i min bekantskapskrets har en N-Gage har jag inte testat detta.
Och så var det batteriet...
Om du använder din N-Gage flitigt riskerar du tyvärr att batteriet inte räcker hela dagen. Batteriet räcker för tre till sex timmars spelande. Använder du blåtand, radion, MP3-spelaren eller ringer flitigt tar batteriet slut på tok för snabbt.
N-Gage eller Game Boy Advance?
Vilken spelmaskin ska du då köpa? N-Gage eller GBA? Det beror lite på vad du är ute efter. Vill du bara ha en spelmaskin ligger GBA bäst till. N-Gage saknar än så länge något riktigt höjdarspel och den är dyr i inköp. Andra punkter som talar mot N-Gage är dålig batterilivslängd, smal skärm och att det är krångligt att byta spel.
Om du däremot även behöver ny telefon och/eller MP3-spelare blir N-Gage intressant. N-Gage kostar knappt 3000 kr, vilket är mycket pengar. Men med tanke på att du får en multimaskin är priset rimligt. Om du är villig att binda dig till ett telefonabonnemang kan du faktiskt få en N-Gage för under 500 kr (med 24 mån Telia Classic abonnemang), vilket gör maskinen mycket prisvärd.
N-Gage är något kraftfullare än GBA och kan generera snyggare 3D-grafik. N-Gage slår även GBA på multiplayersidan. Att utmana kompisar via blåtand eller Internet i något bra spel kan bli riktigt populärt.
Framtiden får utvisa N-Gage öde. Det är en spelmaskin som lider av vissa brister, men som också har sina styrkor.