Star Wars eller Stjärnornas Krig som den första filmen hette i min barndom, har för länge sedan gjort outplånliga avtryck i filmhistorien. Spelen som baserats på serien har varierat så i kvalitet att det knappast går att sammanfatta dem till ett slutbetyg. I den mån avtryck finns i spelhistorien är de bitvis skinande blanka men alltför många har lämnat rester av smolk och sot efter sig.
Kanske fick LucasArts storhetsvansinne? I höst har dock Star Wars verkligen levererat. Tre spel som till större delen uppskattats av såväl konsumenter som recensenter. Undrar om George Lucas visste vad han satte igång för snart 30 år sedan.
En av de absolut största fördelarna med spelandet som upplevelse är möjligheten att erfara det man sett på film. Att kunna gå in i den vita duken och ikläda sig rollen som hjälte, eller bov förstås, är i bästa fall en fantastisk känsla. Att som man gjort på LucasArts, portionera ut godbitar ur sitt Star Wars-universum, är en lika uppenbar som briljant idé rent dollarmässigt. Det finns mängder av Star Wars-freaks där ute som inget hellre vill än slåss mot Imperiet, duellera med ljussablar och använda kraften.
Bitande
Den tredje stora titeln att hitta vägen till butikshyllorna i höst är Star Wars: Knights of the Old Republic (KoTOR), som är ett rollspel. Det biter sig direkt fast i spelaren och vill inte släppa taget om en. När jag själv visserligen är mer av en strateg- och actiongrabb har vissa rollspel ändå förmågan att blanda genrer på ett smakfullt sätt. Överlag flyter genrerna i spel alltmer ihop, vilket förstås är en balansgång för utvecklarna. De mest inbitna vill ha sina spel intakta medan nya världar öppnas genom experimenterande med idéer. KoTOR kan man enklast kalla ett actionbetonat rollspel, och blandningen fungerar väl.
När man sitter med ett intressant spel vill man oftast hellre spela än skriva. Ta sig djupare in i historien. Bara denna känsla borgar för ett gott betyg, och mycket riktigt är KoTOR ett bra spel. Det har en hel del variation att ge sin spelare, med mycket möjligheter att påverka ens karaktärs framlevnad i de sju olika världar man besöker. På sedvanligt manér börjar du med att skapa en figur. Du ges fem val, varav bland andra finns den klassiske krigaren och den Han Solo-liknande äventyraren. Därefter väljs förmågor och karaktärsdrag som tillsammans med ditt eget unika sätt att spela påverkar spelets utveckling. Efterhand utvecklas du och dina förmågor, ända tills den dag du med litet tur vandrar på gatorna som en äkta jedi. Bara den njutbara upplevelsen får ett äkta fan att fortsätta spela!
KoTOR är inte fantastiskt visuellt sett. Det ser okej ut, men ligger en bit efter de vackraste spelen i dagsläget. Men många bäckar små gör en stor å och det finns tillräckligt många bäckar här om man säger så. Karaktärsutvecklingen, den geografiska vidden, djupet, ljudet på effekter och röster, och förstås den bakomliggande historien, allt håller hög klass och Star Wars-känslan är påtaglig.
A long time ago, in a galaxy far, far away...
Historien, ja. När du väcks av en besättningsman befinner du dig på ett republikanskt rymdskepp under attack. Det är 4000 år före Luke Skywalkers äventyr, och Sith, som många nog minns tack vare mysfarbrorn Darth Maul, är på krigsstigen. Tillsammans med mängder av olika bundsförvanter får du kämpa för universums fredliga framtid eller kanske för din egen makt, om du valt den härligt mörka vägen...
Många spel som prånglas ut på marknaden känns som enkla försök att tjäna pengar. Man skall definitivt inte påstå att Star Wars-spelen inte haft sin beskärda del av sådana spel. Men Bioware som ligger bakom utvecklingen av KoTOR är inte direkt kända för hafsverk utan tillhör eliten när det gäller just rollspel. Sålunda ligger knappa femtiotalet trevliga timmar framför dig här; en siffra som förstås dubblas om du prövar både den ljusa och mörka vägen. Man kan välja en strikt linjär väg genom äventyret eller halka ut på sidospår och ändå hamna i samma ände av de tjusigt ihopsnickrade strapatserna.
Slutligen
För alla de som brukar hålla handen över munnen, tala med mörk röst och andas in hest av bara farten när någon nämner Star Wars, innebär hösten 2003 en höjdpunkt i livet. "Galaxies" fick de flesta recensenter lyriska för några månader sedan, "Jedi Academy" innehåller massiva ljussabelfighter (om än knapphändiga) och "The Old Republic" tar dig till världar du aldrig tidigare sett annat än på film.
Hade man kunnat kombinera dessa tre spel hade man fått en spelupplevelse så bra att en normalt funtad människa inte ens förstått det. Nu har vi istället givits tre spel, vart och ett bra på sitt sätt. God Jul, och må kraften vara med er.
Betyg: 8/10