Många som älskar Zelda-spelen har varit lite oroliga för att den nya grafikstilen skulle förstöra den unika spelkänslan som funnits i tidigare Zelda-spel. Utvecklarna har nämligen valt att använda sk cell-shading. Det är en grafisk teknik som får spelen att likna tecknad film. Nintendo har dock utvecklat grafiken något och skapat något dom kallar toon-shading. Själv tycker jag att valet av grafikstil är ett lyckokast. Det känns mer som om man kastas in i ett tecknat äventyr där man själv påverkar handlingen.
Precis som i de andra Zelda-spelen spelar du som den lilla pojken Link. Det är dock inte samma pojke i varje spel, utan enligt legenden är det en ny Link i varje äventyr. Det förklarar varför han förblivit lika ung från spel till spel.
Tro nu inte att bara för att det är en liten pojke i huvudrollen så är det ett barnsligt äventyr. Nej, den som spelar igenom The Wind Waker får ett mäkta imponerande äventyr som slår det mesta jag sett i spelväg. Helt enkelt känns The Wind Waker som ett fulländat spel.
Som spelare fängslas man direkt från första scenen och vill helst inte sluta spela. Man bara måste se vad som väntar längre fram. Allt börjar med att Links syster rövas bort av en stor, mystisk fågel. Link beger sig då iväg med ett sjörövarskepp för att finna henne. Äventyret går sedan från ö till ö i en stor och fantastisk sagovärld.
Här ställs du inför mängder av fiender - den ena mer fantasifull än den andra. Till en början har du bara ett svärd, men under spelets gång får du fler användbara vapen. Ett av de mer användbara vapnen är en bumerang. Med den kan man knocka flera fiender på en gång.
Precis som i tidigare Zelda-spel hittar du mängder av skatter. Bomber är givetvis bra, likaså ett gigantiskt löv som du kan använda som fallskärm. Om du hittar en flaska ska du snabbt lägga beslag på den. I den kan du nämligen hälla en massa kluriga drycker som kan rädda dig längre fram. Eller varför inte fånga en fe som ger dig hälsan åter när den tryter.
En viktig del av spelet är en sorts dirigentpinne kallad Wind Waker. Med den kan Link dirigera olika sånger som i sin tur styr bland annat vindriktningen. Att ändra riktning på vinden är nämligen helt avgörande på vissa ställen. Dessutom kan Wind Waker bland annat användas för att fjärrstyra diverse grejer.
Du hittar även en finurlig mackapär som kallas Tingle Tuner. Med den kan du ansluta din Game Boy Advance till spelet. Då får du bland annat tips av en snubbe som heter Tingle. Det här tycker jag är ett utomordentligt alternativ. I de flesta andra spel verkar den enda anledningen att kunna koppla ihop Game Boy Advance med GameCube vara att sälja fler spel, inte att ge mer finess åt spelandet.
Att det finns många grejer som du kan använda gör spelet omväxlande och spännande. Som tur har utvecklarna lyckats göra en lättanvänd kontroll trots mängden finesser. Man kan nämligen själv ange vad för grejer man vill ha på X-, Y och Z-knapparna. Visar det sig att du behöver lövet kan du snabbt och enkelt byta till det. För övrigt fungerar kontrollen näst intill felfritt. Det är mycket enkelt att styra Link och fighterna fungerar även dom alldeles utmärkt.
Nu måste jag bara fortsätta att berömma The Wind Waker. Ljudet är nämligen helt otroligt bra. Det är underbar musik och utvecklarna har även lagt ner mycket energi på att få ljudeffekterna att smälta in i spelet. Toppen!
Har du spelat Zelda Ocarina of Time och/eller Ocarina of Time: Masterquest? Om inte så rusa iväg till affären så fort The Wind Waker släpps den andra maj. Dessa två spel får du nämligen med på en bonusskiva. Det påstås vara en begränsad upplaga av bonusskivan vilket betyder att den som är först till kvarn... Tyvärr fick jag inte med någon bonusskiva till mitt recensionsexemplar, men även utan denna bonus är det nya Zelda-spelet en riktig höjdare.
Omdöme: Link är visserligen bara en liten pojke, men hans äventyr är mäktigt och oerhört fängslande. Att man får ytterligare två, äldre Zelda-spel som bonus är givetvis rena grädden på moset. Betyget är givet - en mycket stark sexa.
Betyg: 6/6 helt suveränt