Vår storbystade drömkvinna, Lara Croft, har varit med sen begynnelsen av Playstation. Vi har följt henne i ur och skur runtom i hela världen, både på gott och ont. Personligen har jag aldrig ansett Tomb Raider vara en klockren spelserie, spelskaparna har istället ett medelmåttigt spel med stora (!) dragplåster. Förvisso är väl Eidos mer eller mindre erkända nu som pionjärer inom denna genre, men det kan de inte leva på för evigt! Så här drygt sju år efter att första titeln släpptes kan man ju tycka att spelskaparna borde ha haft ordentligt med tid att slipa på sin diamant. Men uppenbarligen har de haft annat för sig vid sidan av...
Tomb Raider har alltid varit och är fortfarande ett helt okay äventyrslir, men det lider av flera år gamla sjukdomar. Med dagens teknik trodde jag man hade möjlighet att råda bot på det mesta, uppenbarligen är det inte så.
Som upplagt för problem
I ett filmiskt upplägg får vi återbekanta oss med Lara under ett par väldigt hektiska scener i spelets början. En skruttig gammal gubbe, som ändå ingen bryr sig om, blir skjuten och givetvis blir allas vår sötnos kronmisstänkt! Det är bad business, för den franska polisen vill man inte ha hack i häl. Det ena leder till det andra och Lara gräver sig djupare och djupare ned i den franska undre världen för att rentvå sig själv och samtidigt finna svar. Saker och ting är inte alltid vad man tror att de är...
Om man bortser från det faktum att den introducerande videosekvensen ser ut att vara gjord av mina sköldpaddor, eller nära på, så rycks man hastigt in i en story som är väldigt lockande. Det är tydligt att Eidos frångått sitt äldre koncept lite grann, nämligen att bara skutta runt och akta sig för pilar samtidigt som man drar i spakar och skjuter vargar. Det blir mycket strötid till att ränna runt på Frankrikes gator för att lösa gåtor och prata lite med folk. Spelet håller sig fortfarande inom ramarna för att vara kvar i samma genre som förr, men ändå är konceptet omkonstruerat en smula.
Variation förnöjer förvisso, men det blir bara för tråkigt ibland om man fastnar och springa runt på samma ställe. Omgivningarna är bland de tråkigaste jag sett hittills i år, detaljfattiga och livlösa. Å andra sidan är det väl inte meningen att det ska kännas som att man är på tivoli, men inte heller som om man stängt in sig i en likkista med en tändare och fått locket igenspikat.
Klassiskt problem, fast värre...
Ni som provat flera av de tidigare spelen vet förmodligen precis vad det är jag talar om, kontrollen. Den är obegriplig, okontrollerbar och allmänt djävlig. Det sägs vara svårt att lära en gammal hund att sitta så nog borde Eidos ha gjort något åt den fruktansvärda kontrollen redan efter första spelet, men de kanske inte har upptäckt det själva ännu. Om det är något som driver mig tillvansinne i ett spel där styrningen är en så passa vital del som i Tomb Raider så är det just kontrollen. Istället för att se till att Lara rör sig fint och smidigt så har de sett till att hon svankar som en redig porrstjärna när hon kryper runt. Värre svank får man leta efter! Jag klarar inte, men säger bara en sak... japaner!
Engelsktalande fransmän
Ja, ni hör väl så konstigt det låter. Frankrike vill i realiteten att franska ska vara ett internationellt språk, icke engelska. Med andra ord är de mindre sugna på att ha något med det engelska språket att göra. Givetvis bortser jag inte från detta när jag frågar mig varför de flesta i Tomb Raider, som utspelar sig i Frankrike, talar engelska och bryter kraftigt på franska. Jag är tveksam till att alla gått och lärt sig det, väl ett annat språk eller ett annat land nästa gång. Oplanerat är vad det är.
Omdöme
Bortsett från alla saker som man irriterar sig som fan på är Tomb Raider alltid Tomb Raider, än så är det ingen förändring på den fronten. Alla ni som köper detta kan förvänta er ett gammalt spel i en hottad version. Grafiken är givetvis bättre än till PSX men absolut inte i världsklass. Dock lider det som sagt av en del gamla problem, hoppas ni kan ha överseende med dem... det kunde nämligen inte jag efter en tid spelande.
Betyg: 3/6 godkänt