Titeln ”Dödens väntrum” anspelar på Johns mamma som palliativt vårdas i hemmet med obotlig blodcancer.
Den knyter också an till de ungdomar från Afghanistan, Syrien och Eritrea som finns på boendet. Den långa väntan på uppehållstillstånd, oron inför åldersbedömningar med risk till uppbrott från boendet och flytt till flyktingförläggning. Ångesten hos ungdomarna inför framtiden blir också den ett dödens väntrum.
Samtidigt drabbas Europa av en våg av självmordsbombningar utförda av ensamkommande tonåringar. Hur ser sambandet ut mellan dessa handlingar? Finns det potentiella självmordsbombare på det HVB-hem John arbetar vid. När så ett dåd utförs i Gävle dras John Karlsson in i jakten på gärningsmän och inspiratörer. Han rekryteras motvilligt av SÄPO samtidigt som hans mamma blir allt sämre.
Daniel Söderqvist har skrivit en thriller med mycket samhällsanalys och funderingar kring de ensamkommande ungdomarna.
Tempot är mer långsamt än i de tidigare böckerna. John Karlsson blir som en socialrealismens Tintin utan hund. Bakom varje sanning döljer sig en annan sanning och en och annan lögn.
Ibland blir boken präktigt baktung av alla tankar om svensk flyktingpolitik. Författaren har fullt upp med att debattera och analysera att han stundtals glömmer bort berättelse och intrig. Å andra sidan djupnar de personliga porträtten. Som vanligt är skildringarna av Norrköping och Linköping levande och välgjorda.