Ja till scenkonstbolag – trots stor oenighet

Att bilda eller inte bilda ett scenkonstbolag, det var frågan som stundtals resulterade i en tämligen het debatt i säsongens sista kommunfullmäktigemöte.

Kritisk. Jakob Björneke (S) kallade förslaget om ett scenkonstbolag för "hemmasnickeri".

Kritisk. Jakob Björneke (S) kallade förslaget om ett scenkonstbolag för "hemmasnickeri".

Foto: Åke Karlsson

Scenkonst2014-06-11 06:01

Förslaget till beslut var att säga ja till ett bolag där bara två av länets tre kulturinstitutioner – Östgötateatern, Symfoniorkestern i Norrköping – ingår men Östgötamusiken står utanför. Efter en dryg timmes debatterande blev det också resultatet. Men debatten som föregick beslutet blev stundtals het och förslaget kallades, av kommunalrådet Jakob Björneke (S), bland annat för ett hemmasnickeri och något som kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (M) suttit och petat med på sin kammare.

Frågan om ett scenkonstbolag är på inget sätt nytt. Det har diskuterats under flera år. Fördelen, enligt förespråkarna är bland annat ökade ekonomiska förutsättningar för de tre aktörerna och samarbete med administration. Motståndarna å sin sida har hela tiden luftat farhågor för att den konstnärliga friheten ska hämmas och att ett bolag bara kommer att resultera i en svällande administration.

I övriga länet har besluten varit att säga ja till ett scenkonstbolag där samtliga tre kulturinstitutioner ingår, vilket också är socialdemokraternas linje.

Det är bara Linköping som haft förslaget att bilda bolag men låta Östgötamusiken stå utanför. Förhoppningen, enligt kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (M) har ändå varit att östgötamusiken så småningom ändå skulle välja att ingå i scenkonstbolaget.

Under den lite mer än timslånga debatten framstod Moderaterna som väldigt ensamma i sin övertygelse. De fick stöd av (KD) medan Muharrem Demirok (C) under sittande möte aviserade att Centern nu ville avslå förslaget helt.

– Ett sådant här beslut kräver större enighet i fullmäktige, sa han.

Att Folkpartiet är emot förslaget har varit känt. Argumentet, enligt Rebecka Gabrielsson, var att partiet värnar kultur men inte bolagisering.

Miljöpartiet, enligt språkröret Nils Hillerbrand, kunde inte se några samordningsvinster och socialdemokraterna hävdade att hela ärendet var dåligt förberett.

– Det är ju en ägarfråga att bestämma vilka som ska ingå. Vad händer om någon av de andra kommer och säger att de inte heller vill vara med?, frågade kommunalrådet Jakob Björneke (S).

Hans partikamrat Richard Bremer ansåg att Linköping blamerade sig i hela regionen och kallade mötet för polsk riksdag.

Efter två voteringar blev det till slut ja till ett scenkonstbolag utan Östgötamusiken. Av fullmäktiges 79 ledamöter röstade 28 ja, 24 nej och 26 ledamöter avstod från att rösta. En ledamot var frånvarande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!