För femte året i rad arrangerades Barnens bokens dag och nytt för i år var att en kommitté med sex fjärdeklassare från Fridtunaskolan fått vara med och planera innehållet. Under onsdagen var de också på plats på bibblan både på för- och eftermiddagen för att lotsa de unga besökarna rätt, presentera författare och dela ut både priser och fika.

– Det går jättebra, hann Andrea Stjärnborg berätta innan hon greppade mikrofonen, stegade upp på scenen i bokhallen för att kolla så att alla verkligen fått sin påse med fika.

Två av de författare som barnen i kommitté valt ut framträdde under dagen. Först ut var Linköpingsförfattaren Katarina Genar som berättade om sina böcker och vad som inspirerat henne att skriva dem. Den unga publiken fick också ett smakprov ur hennes nya bok "Röda spår", som kommer ut i september. En spännande historia om Samuel som hamnar i ett spöklikt sekelskifteshus tillsammans med sin pappa.

Artikelbild

Många lyssnade när Linköpingsförfattaren Katarina Genar berättade om sina böcker på Barnens bokens dag.

Själv är hon snart på väg till Indien. Redan nästa vecka reser hon med författarkollegan Martin Widmark till New Delhi för att vara med i ett projekt tillsammans med två indiska författare.

– Ja, det är svenska ambassaden som tagit initiativ till ett samarbete kring barnlitteratur. Och meningen är att vi ska skriva en bok tillsammans, berättar hon entusiastiskt.

Linköpingsbördige Martin Widmark var också en av de författare som prisades av Bokjuryn vid en livesänd ceremoni som visades på storbildskärm på förmiddagen. Över 35 000 barn runt om i Sverige har röstat på sina favoritböcker från 2013. Widmarks "Cykelmysteriet" vann en av klasserna. Men han var inte ensam, det var liksom ingen hejd på de östgötska framgångarna. Både Lisen Adbåge ("Hästfesten") och Ingelin Angerborn ("Tredje tecknet") fick flest röster i sina respektive kategorier.

På eftermiddagen gästades Barnens b okens dag Sören Olsson, ena halvan av 30-årsjubilerande författarduon bakom böckerna om Sune och Bert. Andra halvan är hans kusin Anders Jacobsson och tillsammans har de skrivit inte mindre än 144 böcker.

Artikelbild

Publiken i bokhallen fick höra den snirkliga historien om hur Sören Olsson blev författare.

– Från början ville jag bli lejon, anförtrodde han den storögda publiken.

Artikelbild

Maider Diez Landin 10, Tea Dandenell Rousseau 11, Meja Wilde 10

Sedan var drömyrket polis (lättast att stava till) och så småning om rockstjärna (för att få tjejer).

– Men jag älskar att berätta och böckerna som Anders och jag har skrivit är de vi själva saknade när vi var barn. Berättelser där även killar har ett rikt känsloliv.

Artikelbild

Sören Olsson uppmuntrade också alla att våga göra bort sig. Pinsamma saker är perfekta att skriva historier om.

– Vad är det värsta som kan hända, egentligen? Att folk skrattar...

Artikelbild

Vilda Andreasdotter, 10 år, Emma Forslind 11 år, Maider Diez Landin 10 år, Tea Dandenell Rousseau 11 år

Han avslöjade också att många av karaktärerna finns på riktigt. Förlagan till pappa Rudolf i Sune-böckerna till exempel är Sörens morbror/Anders pappa.

– Och han är extremt klantig, faktiskt ännu klantigare än Rudolf.