Har du koll på årets alla nyord?

Flyktingkrisen, onani och olika appar har gett upphov till nya ord det gångna året. En del av orden har fått fäste i var människas mun och har knipit en plats på Språkrådets nyordslista 2015.

Groupie. Samir Badran från Linköping gick tillsammans med duokompisen Viktor till Mello-final i fjol med låten "Groupie".  Nu finns det ordet med på Språkrådets nyordslista.

Groupie. Samir Badran från Linköping gick tillsammans med duokompisen Viktor till Mello-final i fjol med låten "Groupie". Nu finns det ordet med på Språkrådets nyordslista.

Foto: Maja Suslin/TT

Språk2016-01-07 06:00

Svajpa, klittra och transitflykting är några av de 40 nyord som listas av Språkrådet. Och om förra årets nyord var mest sprungna ut politiska sammanhang så är årets ordskörd en mer blandad kompott.

Men alla ord på listan är inte direkt nya. Exempelvis ordet transitflykting, en flykting som befinner sig på genomresa på en plats där hen inte avser att stanna, har använts sedan 90-talet.

– Vi tar ju med sådana ord också, som inte måste vara nya, men som ökat mycket i användning eller säger något om samhället just nu. De avspeglar samhället på ett bra sätt och sammanfattar året, säger Ola Karlsson, nyhetsredaktör på Språkrådet.

Flera av nyorden på listan, exempelvis ”svischa” och ”svajpa”, har skapats utifrån digitala fenomen. Och det är en trend som pågått de senaste åren.

– Tekniska och digitala fenomen blir ofta verb och vi försvenskar stavningen väldigt snabbt. Ett exempel som förvånade mig är ”svischa” som förekommer både med varumärkesstavningen ”swisha” och försvenskat med enkelt v och sch.

Det förekommer också att ord skapas och lanseras av myndigheter, företag eller organisationer. RFSU står bakom två av nyorden i årets lista.

– Det är också något som avspeglar lite av språkaktivismen, som vi kallar det, som inte är helt ny men väldigt påtaglig nuförtiden. Människor försöker förändra verkligheten eller synen på verkligheten med språket.

– De har tidigare lanserat ”klittra” för kvinnlig onani och nu också försökt lansera ordet ”värdgraviditet”, som ett könsneutralt, och som de tycker, mer sakligt korrekt alternativ till surrogatmödraskap.

Har det ordet fått genomslag än?

– Det är för tidigt att säga eftersom det är relativt nytt. Men jag tror att många organisationer kommer att följa efter för att man kanske tycker att surrogatmödraskap inte är så heltäckande och för många kanske lite ofräscht. Det är könsutpekande och surrogat i sig upplevs som negativt. (TT)

Nyordslista 2015

avinvestera (göra sig av med en tidigare gjord investering, ofta av etiska eller politiska skäl)

cosplay (en form av maskerad där deltagarna klär ut sig till fiktiva figurer från tv, film, serietidningar, dataspel etcetera, ofta figurer i japansk kultur men även från andra kulturer)

delningsekonomi (system där olika verksamheter organiseras så att man utnyttjar varor och tjänster effektivare genom att flera kan dela på dem, till exempel i form av bilpooler eller nätverk för att byta bostäder under kortare perioder)

douche (otrevlig eller osympatisk person)

dumpstra (söka efter och använda sådant som andra slängt, i synnerhet mat)

EU-migrant (EU-medborgare som tillfälligt uppehåller sig i ett annat EU-land för att förbättra sin materiella eller sociala situation)

faktaresistens (förhållningssätt som innebär att man inte låter sig påverkas av fakta som talar emot ens egen uppfattning, som i stället grundas på till exempel konspirationsteorier)

funkis- (som har att göra med (personer med) funktionsnedsättning)

geoblockering (teknisk spärr som hindrar innehåll på internet från att visas i ett visst geografiskt område)

groupie (gruppbild där fotografen själv är med på bilden)

haffa (ragga, stöta på)

halmdocka (nidbild av motståndarens åsikter, som man argumenterar mot)

klickokrati (ett samhälle där journalistik och politik styrs av vad internetanvändarna föredrar, till exempel genom att klicka på gilla- och delaknappar på nätet)

klittra (onanera, som kvinna)

kulturell appropriering (fenomenet att en kultur med hög status anammar företeelser från en kultur med lägre status; kopplat till föreställningen att detta är något dåligt)

mansplaining (förklaring som ges av män till kvinnor, som förutsätts vara mindre vetande)

naturvin (vin som tillverkas med så liten inverkan som möjligt, till exempel med obesprutade druvor och naturlig vildjäst och utan tillsatser och filtrering)

nyhetsundvikare (person som inte tar del av mediernas nyhetsrapportering)

obror (okamratlig, taskig)

plattfilm (traditionell film utan tredimensionella effekter)

rattsurfa (använda mobiltelefon eller annan utrustning som begränsar uppmärksamheten vid bilkörning)

robotjournalistik (nyhetsrapportering med datorgenererade artiklar)

självradikalisering (politisk radikalisering som en person genomgår utan direktkontakt med likasinnade)

skuldkvotstak (övre gräns för hur stor summa någon får låna i förhållande till sin inkomst)

ståpaddling (en aktivitet som går ut på att man står upp på en surfbräda och paddlar med en paddel)

svajpa (styra till exempel en dator eller en mobiltelefon genom att dra med fingret på skärmen)

svisha (använda en app för att föra över pengar)

talepunkt (förberett uttalande som exempelvis en politiker upprepar i en debatt eller en intervju)

terrorresa (resa som genomförs för att delta i strider eller träning med terror­stämplade grupper)

transitflykting (flykting som befinner sig på genomresa på en plats där hen inte avser att stanna)

triggervarning (förhands­varning om att till exempel en bok eller en webbplats har ett innehåll som kan väcka obehag hos vissa personer)

trollfabrik (organisering av nättroll och bloggare som har till uppgift att sprida propaganda)

vejpa (röka e-cigarett)

vithetsnorm (norm som utgår från att vit hudfärg är det normala)

värdgraviditet (det att bära och föda barn åt någon annan)

youtuber (person som ägnar sig åt att lägga upp filmer på Youtube, ofta i en sådan omfattning att det kan ses som ett yrke)

ögonkramp (kramp i ögat som bland annat kan orsakas av att man tittar för nära och för länge på en mobiltelefon)

Källa: Språkrådet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!