I Språkspalten för två veckor sedan skrev jag om ordet gigg med betydelsen kärra. Den var vanlig förr i tiden och kännetecknas av att den har två hjul och dras av endast en häst, skrev jag. Så långt var det rätt. Sedan påstod jag att det med andra ord handlar om en liten vagn. Där vinglade jag möjligen i diket.
För som Elov Larsson påpekar i ett mejl är en vagn två- eller fleraxlad. Det är just det som skiljer den från en kärra, vilken är enaxlad. Alltså som till exempel nämnda gigg.
Vad jag kan förstå är det här en distinktion som är värd att upprätthålla. Allt som ökar den språkliga precisionen är bra.
En kärra behöver stödben eller stödhjul när den står parkerad för sig själv, förklarar Wikipedia. Om den däremot har två axlar och "i princip helt och hållet stöder hela sin vikt på dessa är det en vagn".
Samtidigt verkar det inte helt entydigt. I Svensk ordbok till exempel beskrivs kärra som "typ av enklare vagn med två hjul". I någon mån verkar alltså vagn användas som ett överordnat begrepp.
Släpvagn eller släpkärra? Är det någon skillnad? En sökning visar att släpvagn i alla fall är klart vanligare.
Möjligen spelar geografin in i ordvalet. I norra Sverige har historiskt sett kärran varit dominerande, och vagnen i södra Sverige.
Och apropå detta: Hur många använder ordet pirra för en bagage- eller paketkärra? "Provinsiellt" enligt SAOL. Men östgötskt? Någon som vet?