Många kände igen lunge

Språkspalten2015-06-15 06:00

Förra veckan frågade jag om ordet lunge med betydelsen redan. En läsare hade berättat att hennes pappa använde det i Åtvidaberg förr i tiden. Att han inte var ensam om att använda det ordet vittnar många läsarbrev om. Flera påpekar dock att uttalet av ordet inte stämmer riktigt med den stavning jag använde, utan de vill hellre skriva långe (eller longe), som en variant på samma ord. Skrivsättet är generellt en svårighet om man vill försöka spåra gamla, dialektala ord. Ofta lever de vidare i huvudsak, eller till och med enbart, i muntlig form, varför stavningen kan vara högst osäker.

Kring betydelsen av ordet råder däremot enighet hos dem som hört av sig. Flera exemplifierar med ”är du långe här?”, som då alltså betyder ”är du redan här?”.

Påtagligt är att flera refererar till någon generation tillbaka, så det är uppenbarligen ett ord som var vanligare förr. I modernt standardspråk hör det knappast hemma, men desto roligare att lyfta det lite grann ur den hotande glömskan.

Något specifikt östgötskt uttryck är det inte, utan spridningen verkar tvärtom stor. Någon nämner visserligen Vreta kloster men andra minns det från Västmanland, Närke, Södermanland och Blekinge.

För övrigt: Jag har svårt att släppa förra veckans nyhet att Falkenbergs FF:s nya arena faktiskt på allvar ska heta Falcon alkoholfri arena. Som Kalmar FF-supporter har jag länge besvärats av Guldfågeln arena, och trodde väl att det gick en gräns där någonstans i kommersialiseringen av arenanamn. Men tydligen inte. Och till råga på allt ska arenan inte ens vara alkoholfri, läser jag. Hur dumt får det bli egentligen?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!