Lär dig att krydda snapsen själv

Nära är bra. Ibland till och med bättre. Här kommer en guide hur du kryddar ditt brännvin själv.

Drick försiktigt. Snapsen kan smaka bra. Men efter ett par tappar man känslan för nyanserna.

Drick försiktigt. Snapsen kan smaka bra. Men efter ett par tappar man känslan för nyanserna.

Foto: TT

Sprit2015-06-18 09:30

Nära är bra. Ibland till och med bättre. Här kommer en guide hur du kryddar ditt brännvin själv.
Läser man på om att krydda sitt eget brännvin verkar det inte vara särskilt svårt. Och visst kan det vara sant på ett vis. Det är bara att tillföra smakerna från växtriket. Men sen är det inte alldeles säkert att det blir bra. Att det smakar gott. Och på tal om smak. Den är dessutom delad.
Grunden för att krydda brännvinet är ändå i stort sett brännvin och ett dussin örter. Bland dessa kan du experimentera fram eller köra säkert. Säkrast är att använda en sort. Kombinationer kan skapa sensationer. Eller katastrofer.
Först ändå några enkla tumregler.
1) Använd ett alkoholsvagt okryddat brännvin. Brännvin special som finns på Systembolaget är bra. Den svaga alkoholstyrkan gör att det lyfter kryddornas smak. Men det går förstås att ta till starkare sorter.
2) Låt buteljen stå minst två veckor innan den avsmakas.
3) För bästa smakupplevelse ska den vara rumstempererad och njutas med små smuttar.
Mina favoriter när det gäller egenkryddning är anis, dill, fläder, Johannesört och Malört. Det här kan man förstås tvista om. Men det är mina topp 5. Hur man gör för att få bästa resultat skiljer sig också lite åt. Men så här gör några experter jag har talat med.
När det gäller anis är det egentligen ganska lätt. Häll av ungefär 5 centiliter brännvin (helbutelj) i en kopp. Lägg i två kaffeskedar anisfrön. Täck med plastfilm och låt stå något dygn i rumsvärme. Filtrera genom kaffefilter och häll tillbaka i flaskan. Låt stå några veckor att mogna.
Dill är en helt annan grej. Men dill är ju sommar. Här finns det flera metoder. Oftast är dill bra som en blandkrydda. Men ska du använda dill är tipset att stoppa ett par kvistar krondill på flaska och häll över brännvin. Låt stå en några dagar. Är det inte säsong för krondill kan du i stället använda torkade dillfrön som stötts i mortel och eventuellt färsk dill. Tag då ut färskdillen efter ett par dagar.
Fläder är rätt lätt att använda. Nästan lika lätt som anis. Här häller du ungefär en åtta brännvin från en helbutelj i en kopp. Lägg i blomknoppar så att de täcks av brännvinet. Täck med plastfilm och låt stå två veckor. Filtrera genom ett kaffefilter och slå essensen tillbaka i flaskan.
"Där bränner jag mitt brännvin själv, och kryddar med Johannesört, och dricker det med välbehag, till sill och hembakt vört." Ulf Lundells kända textrad i sången Öppna landskap. Johannesört är alltså en klassiker. Plocka blomknopparna i juli. De bör klippas från sitt fäste utan att man tar i dem för att spara färgämnet. Häll av ungefär 10 centiliter av brännvinet i ett kärl och lägg i blomknoppar upp till ytan. Täck med plastfilm och låt stå i tre dagar. Filtrera genom ett kaffefilter och slå tillbaka i flaskan.
Malört har smått magiska egenskaper. Det vet alla trollkarlar. Det är beskt. Här plockar man blommorna innan de blir för gamla. Kanske någon gång under första halvan av augusti. Häll av ungefär 10 centiliter av brännvinet från en helbutelj i en kopp och lägg i blommor upp till ytan. Täck med plastfilm och låt stå en eller ett par veckor. Filtrera genom ett kaffefilter och låt essensen stå en tid för klarning. Skilj av bottensatsen försiktigt och slå 4 cl av essensen tillbaka i flaskan. Låt stå och mogna minst två veckor.
Det var det hela. Drick försiktigt.
Fotnot: Det är självklart förbjudet att bränna sitt eget brännvin. Använd ett renat, okryddat brännvin, som du köpt på lagligt vis.

Roland Klinga
roland.klinga@nt.se
011-200168

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!