En ny artistskatt skulle slå ojämnt över Musiksverige. Klubbarrangörer och festivaler klarar sig, men för operahus och orkestrar kan de föreslagna reglerna kosta miljoner.
Ett nytt lagförslag kan få stora konsekvenser för Musiksverige. I dag betalar arbetsgivare sociala avgifter för svenska artister, men inte för utländska gäster som arbetar här kortare perioder.
För att eliminera den skillnaden föreslår finansdepartementet att sociala utgifter ska betalas även för utländska artister som arbetar i Sverige under kortare tid än sex månader.
Förslaget motiveras med att svenska regler måste anpassas till dem som gäller i andra EU-länder, men för institutioner som Kungliga Operan kan den nya lagen kosta miljoner.
För oss handlar det om ökade utgifter på runt fyra miljoner kronor om året. Vi lägger mellan 10 och 15 miljoner på frilansande artister varje år, så det här skulle innebära en betydande merkostnad, säger Operans vd Anders Franzén till TT Spektra.
Han är inte negativ till en internationalisering av de svenska skattereglerna, men säger samtidigt att om Kungliga Operan inte kompenseras för de ökade utgifterna kommer det bli färre utländska stjärnor på operascenen.
För den mindre Göteborgsoperan skulle en ändrad lag innebära kostnadsökningar på upp till två miljoner kronor årligen. Om Göteborgsoperan inte lyckas öka biljettintäkterna med motsvarande summa skulle även de behöva dra ner på antalet internationella gästspel.
Intresseorganisationen Svensk scenkonst har genomfört en snabb enkät som visar att kostnaderna för samtliga symfoniorkestrar och operahus i Sverige skulle öka med mellan 20 och 30 miljoner kronor med den nya skattelagens.
Det är främst den klassiska musiken som drabbas. För många symfoniorkestrar skulle det här bli ett dråpslag, säger Sture Carlsson, vd för Svensk scenkonst.
Orkestrar och operascener ser ut att drabbas hårt, men konsertarrangörer och festivaler som bokar rock- och popartister kommer undan med blotta förskräckelsen.
Jag blev livrädd när jag läste om det här, men vi påverkas nästan inte alls. De flesta stora band har bolag som fakturerar för spelningarna och då behöver vi inte betala sociala avgifter, säger Hultsfredsfestivalens chef Per Alexandersson.
Regeln gäller nämligen bara fysiska personer. Så kallade juridiska personer, som till exempel företag, är undantagna. Men det räddar inte den klassiska musiken.
Seriösa artister inom branschen har sällan bolag och vi kan ju inte kräva av utländska artister att de ska starta företag bara för kunna spela i Sverige.
När regeringen ändrade momsreglerna tjänade våra medlemmar runt 100 miljoner kronor, men de pengarna tog finansdepartementet tillbaka. Nu tycker jag att de kan kvitta och kompensera för den här skattehöjningen, säger Sture Carlsson.
Finansdepartementet räknar med de nya reglerna skulle öka skatteintäkterna med runt 70 miljoner kronor per år. Riksdagen tar ställning till lagförslaget den 1 juli.