I en lägenhet i centrala Linköping samlas ett antal män för att spela poker. En av dem saknas, han befaras vara försvunnen. Istället har han blivit utkastad av sin fru och anländer till lägenheten självmordsbenägen och nedbruten. Resultatet blir att de frånskilda männen Oscar (Niclas Angerborn) och Felix (Pontus Hellander) flyttar ihop, och mötet mellan en total slarver och en extrem pedant tar sin början.

"Omaka par" är skriven av Neil Simon i mitten av 60-talet och sedan bearbetad av Niclas Angerborn för att få en mer uppdaterad och lokal prägel. Jag undrar lite smått hur pass bearbetad den är då idealen verkar ha stannat på 60-talet, framförallt männens kvinnosyn. Nu är detta en komedi och dessa baseras på stereotyper och ett visst grundtema. "Omaka par" är en väldigt välskriven pjäs. Igenkänningen och komiken är hög men ibland blir det väl stereotypt, som när de två spanska systrarna Lucia (My Blomqvist) och Julietta Costazuela (Tina Holmgren) gör entré i flamencoklänningar. Dessa systrars funktion är att sy ihop handlingen när pedanten Felix blivit utslängd av slarvern Oscar efter att Oscars charmintensiv mot systrarna saboterats av Felix.

Överlag skulle bearbetningen kunnat vridas till bara lite mer, då hade humorn kommit upp på en högre nivå. Ett exempel är relationen mellan Oscar och Felix. De växlar mellan homosocialitet och homoerotik och Felix intar rollen som kvinna i förhållandet. Hade det förstärkts hade det kunnat bli ännu roligare.

Pontus Helander och Niclas Angerborn är båda två i högform och bildar en dynamisk duo som lockar till gapskratt. Samspelet mellan dem funkar bra och skratten i salongen står som spön i backen. Resten av ensemblen har mest i uppgift att vara katalysatorer åt Helander och Angerborn. Grabbgänget med Uffe (Lasse Olofsson), Mats (Lars Fager), Roy (Joakim Johansson) och Janne (Johan Moestedt) har alla sin stereotyp och de fyller dem med bravur. Regissören Pernilla Skifs har gjort ett bra jobb. Ensemblen har ett gott samspel och de komiska poängerna levereras med säkerhet.

EMIL ÅKERÖ