I fokus för dramat står Andreas Jarl vars fru precis gått bort och han lever nu ensam på sin gård. En gård som är eftertraktad, hans båda döttrar är intresserade av att ta hand om honom mot att de får gården i arv. Andreas har dock planer på att slå sig ihop med änkan Gustava Hägg i granngården, planer som dessvärre inte riktigt går som de ska.

Det mest imponerande är spelet mellan Anders Kessler och Ann Lindström som spelar änkemannen respektive änkan. Relationen mellan dem känns genuin, äkta och aldrig spelad - vilket är väldigt imponerande för att vara amatörer.

En annan faktor är att man använder dialekter på ett väldigt betryggande sätt vilket ger uppsättningen tyngd och karaktärerna djup. Framförallt fångas jag av Lotta Karlsson i rollen som dottern Hilma vars hela gestalt känns mer som en person än en spelad figur.

Artikelbild

I övrigt var rollprestationerna, som sig bör i en amatörteatergrupp, en aning ojämna på premiärkvällen.

Men det jag verkligen undrar över är pjäsvalet. Ska vi i publiken bjudas på en nostalgitripp eller har man som intention att säga något? Det går i så fall inte riktigt fram till mig. Kanske är jag som 80-talist för ung för att kunna relatera till handlingen men att "Änkeman Jarl" är ett populärt folklustspel är för mig en gåta.

Jag tycker att Motala Teaterverkstad borde fundera på att överge sin idé att spela Moberg varje sommar och istället sätta upp ett lokalt bygdespel nästa år. Det skulle antagligen bli mer intressant och all talang som finns i ensemblen skulle kunna nå sin fulla potential.

EMIL ÅKERÖ