Bellman mer än rolig historia

När skådespelaren Martin Waerme gör soppteater om Carl Michael Bellman är målet att göra nationalskaldens diktning mer tillgänglig.

"Jag försöker sätta varje låt i en kontext, även om man inte förstår varje ord ska man få bilden och situationen" säger skådespelaren Martin Waerme.

"Jag försöker sätta varje låt i en kontext, även om man inte förstår varje ord ska man få bilden och situationen" säger skådespelaren Martin Waerme.

Foto: Sara Segraeus

Teater2017-03-08 16:28

I soppteaterföreställningen ”Gutår båd’ natt och dag” berättar Martin Waerme om Carl Michael Bellmans liv, och plockar fram favoriter ur diktarens rika visskatt.

– Varje sång är en kort berättelse, där folk tjoar och pratar med varandra, säger han.

Carl Michael Bellmans diktning pendlar från livets allra ljusaste glädjeämnen till mörkaste förtvivlan. Till skillnad mot många samtida diktare på 1700-talet beskrev han den sociala verkligheten och människor i det fattiga, trånga och smutsiga Stockholm.

– Jag gillar att han lyfte upp dem som var mest utsatta i samhället: alkoholister, prostituerade och andra längst ner på botten, säger Martin Waerme.

– Samtidigt drev han med överklassen, bland annat genom härma ett tillgjort och krångligt språk: ”Skåder glasenom på bordenom i Krogenom”. Idag går nog inte humorn fram, men då kanske man slog sig för knäna, säger Martin Waerme.

Ålderdomlig ironi och poetiska formuleringar i visorna kan vara svåra att ta till sig idag. Martin Waerme berättar att han har kämpat för att förstå orden, berättelserna, humorn och de existentiella budskapen.

– Mitt mål är att göra en tillgänglig Bellmanföreställning och väcka folks nyfikenhet. Jag försöker att sätta varje låt i en kontext, även om man inte förstår varje ord ska man få bilden och situationen.

I ”Gutår båd’ natt och dag” arbetar Martin tillsammans med pianisten Fredrik Ingå.

– Han är helt fantastisk. Vi har lekt fram mycket och han är bra på att ta fram ljudeffekter i datorn. På så sätt får vi in harpa och stråkorkester, säger Martin Waerme.

– Fredrik har varit lite orolig för att det ska bli för mycket av allt, medan jag tycker att vi ska fläska på.

Men initiativet till föreställningen kommer från Martin själv. Redan i tonåren fastnade han för Fred Åkerströms tolkning av ”Glimmande nymf” och Imperiets ”Märk hur vår skugga”.

– De drabbade mig väldigt, minns han.

– Att göra den här föreställningen blev en ursäkt att få nörda ner mig och läsa på om Bellman, men jag var också sugen på att arbeta med soppteaterformen och komma nära publiken. Det kan bli en väldigt härlig och tillåtande stämning.

Att spela nära publiken är han också van vid efter sina fyra år på Ung scen/öst, där han gjorde en mängd klassrumsföreställningar. Men i höstas tog Martin klivet till stor scen på Östgötateatern, där han har blivit en publikfavorit i rollen som betjänten Jacob i La Cage aux Folles som nu spelas i Linköping.

Martin Waerme

Ålder: 30 år

Musik- och teaterbakgrund: Musikklass på Hagaskolan och fortsatte med musik i rockbandet Kilwillie. Teaterstudier på Folkhögskolan Fridhem och Teaterhögskolan i Malmö, där ingick även sång.

Aktuell: Med soppteaterföreställningen ”Gutår båd’ natt och dag” som spelas i Norrköping, Café Gycklaren, 9 mars och i övre foajén på Stora teatern i Linköping 10 mars och 17 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!