Manus, regi och musik: Birgitta Wigforss

Medverkande: Albin Johansson, Annica Svensk, Birgitta Wigforss, Jennie Johnsson, Micael Pihl, Ola Johansson

Sagateatern 24 maj

Spelas även 31/5 och 1/6 samt 2 och 3 augusti, Mjölby hembygdsgård

Birgitta Wigforss bör få en eloge för kreativiteten och nyskapandet att ta sig an Frank L. Baums andra bok i serien om Oz, som heter just ”Landet Oz”.

Just nu verkar det råda Oz-feber, bara i Linköping kommer minst tre produktioner ha satts upp när året är slut, men Wigforss uppsättning är hittills den roligaste. I den här uppsättningen får vi följa Fågelskrämman och Plåtman, som nu har blivit härskare över varsitt rike i Landet Oz, men får även nya bekantskaper som den unga pojken Tip och häxan Mombi som genom magi ger liv åt en sågbock och pumpamannen Jack Pumpa.

Det spännande är att även om det finns en perifer likhet med ”Trollkarlen från Oz” i och med att det är handling inom samma fiktiva universum blir Landet Oz mer av en samhällskritisk känga som för 110 år sedan tog upp kvinnans frigörelse. En armé av kvinnor, beväpnade med strumpstickor, tar över smaragdstaden och kastar ut dess härskare Fågelskrämman, eftersom ingen kvinna någonsin styrt där. Detta kanske är den tragiska anledningen till att böckerna som följde debuten inte nådde samma succé.

I händerna på Birgitta Wigforss blir det en musikal som håller hög kvalité. Det är en medryckande och stark scenprestation med sånger och dansnummer som förhöjer och tillför historien något extra. Blandningen av amatörer och erfarna aktörer skapar en spännande mix där eventuella små missar blir en del av uppsättningens charm. Dock känns andra akten lite hastigare än första, slutet är lite forcerat samtidigt som vissa scener känns som transportsträckor och hade kunnat strykas. Lika så skulle ensemblen kunna ta det lite lugnt med överdrifter, vi förstår att något är stort utan att skådespelaren måste visa det med hela kroppen. Men spelglädjen som skiner från scenen och smittar av sig på publiken går inte att ta miste på.