Det är en magnifik scen. Alldeles oavsett vad man tycker om att Peter Jacksons nya superhögupplösta filmteknik plockar fram minsta silikonskarv på Ian McKellens stora Gandalf-näsa bultar biosalongens fantasyhjärtan hårt när kameran störtdyker genom Vattnadal. Linsen hittar trollkarlen i samspråk med alvdrottningen Galadriel, halvalven Elrond och den mäktige Saruman. De är det vita rådet och i deras spörsmål skymtas för första gången den spricka som är nära att slita sagolandet Midgård i bitar.

Det är en scen som, vänta lite... inte har någonting att göra med J R R Tolkiens "Hobbiten eller bort och hem igen", den bok som ligger till grund för "Hobbit: En oväntad resa", första delen av Peter Jacksons jättelika filmtrilogi.

En tunn bok - tre mastodontfilmer

Boken är en tunn sak på runt 150 sidor. Av den gör Peter Jackson tre episka filmer som vardera är runt tre timmar långa. Det betyder många nya rollfigurer, scener och intriger, vilket inte är populärt bland Tolkiens hardcore-fans.

Zebastian Hermansson är medlemsansvarig i Midgårdssällskapet Mithlond. När den här texten skrivs har han ännu inte hunnit se "Hobbit" och det är inte utan farhågor han väntar på premiären.

Onsdagen den 12 december har "Hobbit" biopremiär och på tisdagen höll Peter Jackson och filmens skådespelare presskonferens i London. Många undrade just om filmens förhållande till sin förlaga och Jackson avkrävdes svar på frågan om vilken del av filmen han tror att J R R Tolkien skulle ha tyckt sämst om.

"Stora problem med mycket"

Den frågan passade han till Philippa Boyens, som hjälpt honom med manusarbetet.

Peter Jackson får också frågan om hur mycket av tilläggen han själv hittat på och hur mycket han hämtat från Tolkiens övriga verk. Regissören menar att i princip allt kommer från de anteckningar som Tolkien gjorde:

Rädd för kapitalisering av verken

Alla låter sig dock inte lugnas av sådana argument. Fler än 100 håriga hobbit-fötter av silikon gick åt under inspelningen av Bilbos promenad. Men även om den varar nästan tre timmar förekommer bara en kvinna i denna film där sju kilometer tejp krävts för att hålla skäggen på plats. Zebastian Hermansson tycker att Jackson lyckades bra med "Ringen"-trilogin, men trots att Cate Blanchetts Galadriel utgör filmens enda kvinnliga alibi är han inte övertygad om lämpligheten i att skriva in henne i manus: