Just nu är saxofonen mer på tapeten än på länge. Flo Rida, Icona Pop och Samir & Viktor med senaste singeln, ”Saxofuckingfon” är några exempel på artister som har förstått instrumentets stora hitfaktor.
– Få av de här låtarna är bra enligt mig, men ibland är det skönt att bara spela saxofon för att det är kul. Så det händer att jag brukar sätta på Flo Ridas låt ”GDFR” och spela med, säger Anna Johansen och skrattar lite förläget.
Hon letar fram låtens musikvideo på sin mobil. Mannen i videon står framför en dyr bil, omringad av lättklädda tjejer. De skakar på sina rumpor och guldkedjorna runt hans hals glimmar. Flo Rida sjunger att han vill se mig dansa.
– Hör du saxofonen? Den kommer in... där.
Saxofonen är ett relativt nytt instrument. Det konstruerades av den belgiske instrumentmakaren Adolphe Sax i början av 1840-talet. Till en början användes instrumentet blygsamt, främst av franska militärorkestrar. Men under det glada 20-talet då jazzen slog igenom, var det dags för saxofonen att ta plats på scen.
– Jag spelar främst klassisk saxofon, alltså klassisk musik. Det är nog min första saxofonlärares förtjänst som spelade klassiskt. Det är först nu på senare tid jag börjat spela jazz, säger Anna.
Eftersom saxofonen uppfanns efter det att kompositörer som Mozart och Bach levde är relativt lite klassisk musik skriven för saxofon. Därför får instrumentet sällan vara en del av symfoniorkestrar.
– Men det håller på att förändras. Samtidigt så har jag förstått att det är bra att jag breddar mig musikaliskt.
Annas musikaliska talang stavas övning, övning, övning. Som liten började hon spela flöjt och i fjärde klass fick hon sin första saxofon av sina föräldrar i födelsedagspresent.
– Ljudmässigt låter de annorlunda men när det kommer till grepp och toner är de lika. Jag spelar fortfarande flöjt vilket gör att mycket tid går åt till att öva. En vanlig skolvecka spelar jag två till fyra timmar om dagen, sen övar jag, ger orkesterspelningar och konserter. Totalt kanske det blir upp mot 20 timmar i veckan.
Sedan ett år tillbaka bor hon i Stockholm. Efter att ha provspelat för en jury på gymnasieskolan Lilla akademien kom hon in på deras estetspetsmusikutbildning. Då var hon redan en del av landslaget i blåsmusik.
– Det finns många som är duktiga på saxofon. Så när jag fick Östgöta blåsarsymfonikers ungdomsstipendium blev jag chockad, det hade jag inte förväntat mig. Men jag vet samtidigt att jag har utvecklats otrolig mycket under mitt år på Lilla akademien, jag har en fantastisk lärare.
Trots framgångar och utmärkelser, är framtiden oviss.
– Jag valde skolan i Stockholm för att där kunde jag kombinera mitt saxspelande med att läsa naturkurser. Jag vill inte stänga några dörrar.
Hur bra skulle du vilja säga du är på att spela saxofon?
– Jag skulle nog svara att jag tillhör den övre halvan. Jag har svårt att rangordna mig själv. 12 september spelar jag solosaxofon när landslaget i blåsmusik ger en midnattkonsert i domkyrkan. Att jag blev vald till den rollen blev jag också förvånad över.