Hyvlade björkspån ligger i små drivor på Ludwig Zackrissons köksgolv. På matbordet ligger ett tiotal smörknivar, de går snabbt att tälja till. På en timme kan Ludwig göra sex stycken.
– Är träet följsamt, kan det bli ännu fler. Att tälja smörknivar är ganska meditativt och försäljningen av dem betalar för andra produkter jag gör som inte är lika lätta att sälja, berättar han.
Ludwig har så länge han kan minnas använt händerna till att skapa. På familjelantbruket där han växte upp fanns ett hobbysnickeri fyllt av material och verktyg.
– Något av det första jag tillverkade som liten var ett träsvärd. Att slöjda och skapa har alltid uppmuntrats i min familj, både farmor och farfar slöjdar och är välkända namn i hemslöjdsvärlden.
Trä är fortfarande favoritmaterialet och helst jobbar han i björk. Bredden på vad Ludvig skapar är stor, både till användningsområde och till storlek. På hans rum står ett högt skåp i trä. De fyra benen är höga och smala, ungefär en meter över marken svävar själva förvaringsutrymmet tack vare små pluggar av mässing. Framsidan består av en mosaik av björknäver.
– Jag skulle tippa på att det tog ungefär 100 timmar att göra. Det är ganska annorlunda men ändå väldigt typiskt mig. Jag gillar att kombinera gammal och nytt och jag gillar att ta inspiration från naturen, säger Ludwig.
Nyligen avslutade han kandidatprogrammet "Slöjd, Hantverk och Formgivning" på Linköpings universitet. Utbildningen ger honom ingen yrkestitel, något som han inte verkar känna någon större oro över.
– Jag vill inte sortera in mig i något fack, det är alla andra så bra på att göra åt en. Jag är inte heller säker på vad som är min grej, där känner jag mig lite vilsen. En lärare hävdade att det jag gör inte är slöjd utan konsthantverk, säger Ludwig.
Just nu jobbar han som lärling i en smedja i Motala några dagar i veckan. Där gör han skaft till verktyg, polerar och paketerar. Att tillverka verktyg är något som Ludwig gärna sysslar med, han ägnar också stor tid med att restaurera gamla redskap som yxor, sågar och hyvlar.
– Hantverk är både mitt levebröd och min hobby. Jag har ingen djupare förklaring till varför jag slöjdar mer än att jag älskar det. Det finns även ett visst miljötänk med i bilden, därför använder jag mig gärna av inhemska träslag och jobbar hellre med äldre verktyg än nya massproducerade.
Naturen är även en stor inspirationskälla när det kommer till sakerna han skapar.
– Jag har ingen teknik som kännetecknar mig tror jag, men jag använder mig gärna av skärande verktyg. Jag gillar strukturer och tycker om skurna ytor. Att översätta naturens element till något lite mer abstrakt kanske.
Om tio år hoppas han på att han har ett eget tillhåll och jobbar i egen regi. Eventuellt kanske han till och med undervisar.
– Jag vet inte hur bra pedagog jag är dock, säger han och ler. Kanske kommer jag komma tillbaka till universitetet i höst och undervisa i snideri, men inget är ännu bestämt.
Vill du se mer av Ludwigs kreationer finns hans hantverk att skåda på "Slöjd, Hantverk och Formgivning" examensutställningen "Ting och tankar" på Östergötlands museum. Utställningen pågår fram till den 12 september.